Linkovi

Kritike na račun britanskih tajnih službi


The flash of an exploding stun grenade is seen while an University of Witwatersrand student jumps on a falling policeman while another policeman fires rubber bullets from his rifle during a mass demonstration on campus in Johannesburg. Authorities tried to re-open the prestigious Wits University after weeks of demonstrations.
The flash of an exploding stun grenade is seen while an University of Witwatersrand student jumps on a falling policeman while another policeman fires rubber bullets from his rifle during a mass demonstration on campus in Johannesburg. Authorities tried to re-open the prestigious Wits University after weeks of demonstrations.

Mohamed Emvazi, za koga su brojni mediji preneli da je identifikovan kao "Džihadista Džon", od ranije je bio poznat britanskim bezbednosnim službama. Pitanje koje se sada postavlja je zašto nisu sprečile Emvazija da otputuje u Siriju.

Brojni mediji preneli su ove nedelje da je maskirani čovek koji se pojavljuje na nekoliko video snimaka Islamske države, na kojima se prikazuje odsecanje glave stranim taocima, Britanac rođen u Kuvajtu Mohamed Emvazi. On je od ranije poznat britanskim bezbednosnim službama i sada se postavlja pitanje zbog čega ga one nisu sprečile da otputuje u Siriju.

Mesecima je bio samo anonimno lide Islamske države. Čovek koga su nazvali „Džihadista Džon“ pojavljivao se u seriji video snimaka na kojima su prikazivana pogubljenja talaca sa zapada i iz Japana.

Mediji su ove nedelje počeli da izveštavaju da je maskirana osoba u stvari programer Mohamed Emvazi, koji je živeo u zapadnom Londonu, i tako je donekle rasvetljen njegov put ka radikalizaciji, kaže Rafaelo Pantuči, direktor Međunarodne bezbednosti na Kraljevskom institutu ujedinjenih službi.

“Uklapa se u šablon. Videli smo ovu specifičnu zajednicu zapadnih Londonaca, neki od njih stigli su do visokih položaja unutar al-Šababa i poginuli u Somaliji, drugi su se vratili i poginuli u Siriji”.

Otkrivanje Emvazijevog identiteta izazvalo je veliku reakciju na internetu, kaže stručnjak za terorizam Širaz Maher sa londonskog Kings koledža.

“Postao je važna ličnost međunarodnoj zajednici onih koje mi nazivamo ljubiteljima i ljubiteljkama, koje sede u svojim sobama i virtuelno podržavaju Islamsku državu, i koji su na internetu vrlo velike pristalice onoga što Islamska država radi. Za njih je 'džihadista Džon' slavna ličnost, do određene mere ga idolizuju, i besni su, uznemireni što je njegov identitet otkriven”.

Šta je to što je Emvazija nagnalo da napusti udoban život u Londonu?

Grupa za zaštitu građanskih sloboda CAGE (kejdž) sa sedištem u Londonu tvrdi da je britanska služba bezbednosti presrela Emvazija 2009. u Tanzaniji. Neprekidno maltertiranje i pokušaji da ga regrutuju kao doušnika, oterali su Emvazija pravo u ruke Islamske države, kaže direktor za iostraživanje grupe „CAGE“ Asim Kureši, koji je na konferenciji za novinare ove nedelje umalo zaplakao.

“Ovo je... izvinite, veoma je teško zato što je on... zaista se izvinjavam... Bio je tako lep mladi čovek, zaista... teško je zamisti tu životnu putanju”.

Pokušaji da se Emvazi oslobodi odgovornosti za ubistva moraju biti odbačeni, kaže Pantuči.

“Čak i da kažemo da je policija mnogo puta razgovarala s njim, maltertirala ga, otežavala mu život, da li to opravdava da se on pojavi na snimku kao osoba koja odseca glave humanitarnim radnicima i novinarima u Siriji”.

Pitanje koje se sada postavalja jeste zašto bezbednosne službe nisu sprečile Emvazija da otputuje u Siriju. S obzirom na povećane terorističke pretnje, praćenje osumnjičćenih za terorizam je sada pitanje prioriteta, kaže Pantuči.

“Ukoliko pogledamo njegove aktivnosti, on svakako nije delovao kao neka preteća osoba. Izgledao je kao neko ko je pokušavao da ode u inostranstvo i bori se. Iz perspektive bezbednosnih službi, one su više zabrinute za osobe koje se vraćaju u zemlju kako bi izvele napade”.

Analitičari kažu da će se saveznici Britanije u borbi protiv terorizma pitati da li zvanični London radi dovoljno radi dovoljno da bi suzbio radikalizaciju na svojoj teritoriji i protok boraca prema Islamskoj državi.

XS
SM
MD
LG