Linkovi

Lagard osuđena za nemar, ali nije kažnjena


Izvršna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard
Izvršna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard

Francuski sud osudio je izvršnu direktorku Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard za nemar, pošto nije osporila isplatu državne arbitražne komisije u vrednosti od 422 miliona dolara biznismenu Bernaru Tapiju, nekadašnjem vlasniku kompanije "Adidas".

Slučaj se tiče vremena kada je Lagard služila kao ministarka finansija Francuske, pre nego što je preuzela rukovodeći položaj u MMF-u. Ona neće morati da plati ni novčanu, niti da odsluži zatvorsku kaznu, a još nije jasno da li će ova odluka suda imati bilo kakav uticaj na njenu funkciju u MMF-u, gde je pre manje od godinu dana započela svoj drugi petogodišnji mandat.

Portparol MMF-a Geri Rajs saopštio je da će se izvršni odbor organizacije sastati uskoro, kako bi razmotrio najnoviji razvoj događaja". Tapi je od francuske vlade dobio 422 miliona dolara zato što se žalio da ga je prevarila banka, delimično u vlasništvu vlade, koja je nadgledala prodaju njegovih deonica u kompaniji "Adidas" 1993. godine.

Mnogo godina i parnica kasnije, Lagard je spor poslala pred arbitražnu komisiju, a kritičari navode da su sama arbitraža i pogotovo činjenica da odluka komisije nije bila osporena, predstavljali ozbiljne greške.

XS
SM
MD
LG