Linkovi

Vekovi tradicije kraljevskog imena Džordž


Na britanskog princa Vilijama i njegovu ženu Kejt izvršen je veliki pritisak da svom sinu daju ime dostojno prestolonaslednika, ali će njegovo detinjstvo biti značajno drugačije od ranijih generacija kraljevskih beba.

Britanski princ Vilijam i njegova supruga Kejt, vojvoda i vojvotkinja od Kembridža, nazvali su svog sina Džordž Aleksandar Lui. Dečakova titula glasi “njegovo kraljevsko visočanstvo princ Džordž od Kembridža.” Kako za Glas Amerike iz Londona izveštava Henri Ridžvel, na mladi par izvršen je veliki pritisak da svom sinu daju ime dostojno prestolonaslednika, ali će njegovo detinjstvo biti značajno drugačije od ranijih generacija kraljevskih beba.

Pobedu je odnelo ime “Džordž” - koje je i dobilo najviše opklada na kladionicama. Ime Džordž Aleksandar Lui ima korene u istoriji britanske kraljevske loze, priča istoričarka kraljevske porodice Ana Vajtlok.

"Sva tri imena imaju kraljevski pedigre. Posebno kada se radi o imenu Džordž – imali smo šest kraljeva pod tim imenom. Bila je to vrlo raznovrsna grupa, prva četvorica su bila zainteresovana za žene, ljubavnice i kartanje, više nego za vladanje”.

Kraljica Elizabeta Druga, čiji je otac bio kralj Džordž Šesti, u sredu je posetila svog praunuka.

Čitavi periodi britanske istorije često su definisani imenom vladajućeg monarha, kaže stručnjak za kraljevsku porodicu Ričard Ficvilijams.

"Ime je, zapravo, veoma važno jer vas, u izvesnoj meri, u istoriji definiše ime koje ste izabrali. Stoga postoje neke granice. Na primer, niko neće izabrati za kraljevsku bebu ime kralja koji je katastrofalno vladao”.

Zato su kraljevi pod imenom Džordž iz novije istorije - bolji uzor, kaže Ana Vajtlok.

"Džordž Peti bio je osnivač kuće Vindzor, u velikoj meri je vodio zemlju kroz prvi svetski rat i posećivao trupe na frontu. A naravno, kraljičin otac, Džordž Šesti, vodio je zemlju kroz Drugi svetski rat”.

Međutim, Vajtlok kaže da budući kralj možda neće biti nazvan Džordž Sedmi.

"Princ Čarls bi mogao da uzme ime Džordž, i to postoji kao mogućnost, jer je Džordž jedno od njegovih srednjih imena. Raniji monarsi nisu uvek uzimali ime koje su nosili pre nego što su postali kraljevi”.

Komentatori primećuju da su prethodne generacije potomaka kraljevske porodice detinjstvo često provodile izolovane od svojih vršnjaka.

Princ Vilijam više puta ponovio da želi da svom sinu pruži što normalnije detinjstvo u Kengingtonskoj palati.

Naravno, biće to detinjstvo puno privilegija i luksuza – što je već počelo opremanjem Džordžove sobe.

Nedaleko od Kensigtonske palate, doma Vilijama i Kejt, nalazi se prodavnica “Zmajevi Volton Strita” koja je, 1980-ih, opremila dečije sobe prinčeva Vilijama i Harija.

Vlasnica Lusinda Kroft kaže da su sada u modi prigušene pastelne boje – što je dramatična promena u odnosu na osamdesete.

"Nekada su popularne bile jake boje, nešto nalik klovnovskoj paleti. Tako da su se dečije sobe zaista promenile u proteklih 30 godina. Ali elementi su i dalje isti – i dalje vam je potrebna kolevka, komoda, sto za presvlačenje, a poželjno i fotelja za dojenje”.

Kraljevski par nije angažovao dadilju. Tako je svakodnevna rutina poznata svakom roditelju – ciklus hranjenja i presvlačenja, uz nedostatak sna – nešto što Vilijam, Kejt i njihova beba Džordž upravo zajedno otkrivaju ovih dana…

XS
SM
MD
LG