Linkovi

Srpska blokada ometa kosovsku privredu


Srpska blokada ometa kosovsku privredu
Srpska blokada ometa kosovsku privredu

Posle prelaska granice kod Merdara, kosovski vozači moraju da se zaustave na ničijoj zemlji da bi zamenili registarske tablice i sakrili dokumenta izdata na Kosovu, da bi potom srpskim carinicima pokazali druge papire i pasoše. Šarada sa dvostrukim dokumentima i registarskim tablicama na očigled carinika na obe strane granice između Kosova i Srbije, posledica je nepriznavanja nezavisnosti Kosova od strane Beograda.

Ta praksa bi mogla da prestane kada dve strane narednih meseci počnu razgovore o svakodnevnim problemima. Srbija je nedavno, pod jakim pritiskom Evropske unije, saopštila da će pregovarati sa Prištinom u okviru procesa pridruženja Evropskoj uniji.

Glavni problem za izvoz preko ovog graničnog prelaza je posledica poznatih političkih okolnosti. Srbija ne priznaje nijedan dokument koji ima grb ili pečat Kosova“, navodi Škeljzen Osmani, šef carine na graničnom prelazu Merdare.

Osmani dodaje da ljudi pripremaju dva kompleta dokumenata - jedan za kosovske zvaničnike, a drugi za one na srpskoj strani.

Kada dođu kod nas, imaju regularne kosovske dozvole za izvoz, a kada pređu u Srbiju, pokažu im druga dokumenta koja su izdale paralelne strukture vlasti.“

Otkako je Kosovo proglasilo nezavisnost 2008, Srbija blokira svu robu sa kosovskim oznakama i zabranjuje prolaz putnicima sa kosovskim pasošima ili registarskim tablicama.

Međutim, tu postoji i važna olakšica, s obzirom da nema granične kontrole na prelazima na područja sa srpskom većinom na severu Kosova koja su van kontrole kosovskih vlasti. Tu kamiondžije mogu da pribave srpska dokumenta koja koriste na svim prelazima na kojima kriju kosovsko poreklo. Privremene registarske tablice koštaju 35 eura za tri dana.

Glavni razlog što Srbija pravi ove probleme jeste da spreči da Kosovo funkcioniše kao normalna država“, ocenjuje ekonomista Alban Zogaj.

Kosovo je jedna od najsiromašnijih država u Evropi sa dva miliona stanovnika, a vrednost izvoza je trenutno jednaka desetini ukupnog uvoza. Srbija izvozi na Kosovo robu u vrednosti od 220 miliona eura godišnje i ona je drugi izvoznik posle Makedonije.

Nasleđe prošlog srpsko-kosovskog neprijateljstva oseća se i na nebu. Svi avioni koji lete prema Prištini ili sa prištinskog aerodroma, moraju da izbegnu srpski vazdušni prostor, a avioni koji kroz njega prolaze, moraju da izbegavaju nebo nad Kosovom.

Agon Krasnići, direktor navigacione službe na jedinom kosovskom aerodromu, kaže da Srbija ne dopuša međunarodnim kompanijama da koriste njen prostor, ako sleću u Prištinu ili lete preko Kosova.

Zbog produženih ruta, operacioni troškovi kompanija kojima je Kosovo destinacija su viši za oko 30 odsto. Jedna od najnegativnijih strana zatvaranja srpskog vazdušnog prostora je to što te kompanije ne mogu da koriste kosovski vazdušni prostor, zbog čega Kosovo gubi mnogo novca.“

Kosovo zbog srpske blokade gubi oko 12 miliona eura godišnje. Srbija, kandidat za Evropsku uniju, pristala je nedavno na veliki ustupak Evropskoj uniji kada je prihvatila rezoluciju Ujedinjenih nacija i otpočinjanje razgovora sa Kosovom. U međuvremenu, Kosovo, koje je priznalo 70 država, i dalje nije član Ujedinjenih nacija i nikada nije očekivalo da bi Srbija mogla da igra tako veliku ulogu u ometanju njegove nezavisnosti.

Zbog protivljenja Srbije, Kosovo nema ni svoj međunarodni telefonski kod i ne može da se učlani u brojne međunarodne organizacije. Recimo i da vozovi prema severu ne saobraćaju od 1999. godine.


XS
SM
MD
LG