Linkovi

Kosovski Srbi za učešće u dijalogu


Učesnici debate u Medija centru u Čaglavici

Srbi sa Kosova moraju učestvovati u razgovorima Beograda i Prištine, jer bez njihovog učešća neće biti ni rezultata koji će im olakšati život, složili su se na debati u Medija centru u Čaglavici politički predstavnici kosovskih Srba iz različitih institucija.

Poslanik Jedinstvene srpske liste Rada Trajković rekla je da Srbi sa Kosova treba da učestvuju u dijalogu Beograda i Prištine ali na strani Beograda jer, kako je kazala, suštinski opstanak, kao i multietničnost Kosova zavisi od institucija iz Beograda. Ona smatra da ako bi te institucije prekinule finansiranje oko 30 hiljada Srba, realnost bila etnički čisto Kosovo.

Mislim da bi učešće Srba u delegaciji Kosova najdirektnije podrivalo pozicije Beograda. Oprostite, ali mi još uvek vrlo snažno zavisimo od Beograda i naš opstanak na ovom prostoru je najdirektnije zavisno od pozicije Beograda. Naši interesi su potpuno identični sa pozicijom Beograda, koji želi da Srbi ostanu ovde. Zato ne možemo da budemo u timu koji želi na drugačiji način da se bori za interese Srba“, rekla je Rada Trajković.

I Dalibor Jevtić, direktor Samostalne liberalne stranke, partije koja je deo Vlade Kosova smatra da Srbi sa Kosova treba da učestvuju u razgovorima Beograda I Prištine, ali kako kaže na strani kosovskih Srba.

„Bitno je da treba da budemo tamo kako bi izneli probleme i ponudili rešenja problema koji se tiču običnih građana srpske zajednice na Kosovu. To je naš cilj i u tom smislu stav SLS-a je da mi treba da budemo deo pregovora Beograda i Prištine, ali da budemo na strani kosovskih Srba“, kaže Jevtić.

Šef pregovaračkog tima Beograda, Borko Stefanović
Šef pregovaračkog tima Beograda, Borko Stefanović

S druge strane načelnik Kosovskog okruga, institucije koja na Kosovu funkcioniše po sistemu republike Srbije, Goran Arsić kaže da Srbi sa Kosova indirektno već učestvuju u razgovorima.

„Evo ja ću reći da sam imao direktne kontakte sa šefom pregovaračkog tima Srbije, g-dinom Borkom Stefanovićem, koji je boravio na prostorima KiM-a. Imali smo sastanak sa njim, objasnili smo mu celokupnu situaciju i upoznali ga sa svim problemima koje ima srpska zajednica na ovim prostorima. To je bilo pre ovih prvih zvaničnih pregovora u Briselu. Ja sam u podgrupi sa prostora Kosova i Metohije i sa terena dajem prave informacije. U mom timu postoji još desetak ljudi koji takođe prikupljaju prave informacije, a u datom trenutku neko iz centralnog ili iz severnog dela biće direktan učesnik u dijalogu sa vlastima u Prištini“, rekao je Arsić .

Potpredsednik pokreta za Kosovo i Metohiju Miroslav Šolević smatra da bilo kakvi razgovori i pregovori između Beograda i Prištine ne mogu doneti ništa dobro za Srbe ako sa, kako je kazao, srpske pregovaračke strane ne bude uključen deo Srba sa Kosova.

„Bilo kakav dijalog između te dve strane bez učešća Srba sa KiM-a neće doneti ništa dobro za Srbe na Kosovu i Metohiji, neće doneti ništa dobro za srpske državne i nacionalne interese, ali isto tako ništa dobro i za albanske interese, za interese običnog Albanca sa Kosova“, smatra Šolević.

Debatu na temu "Uloga kosovskih Srba u razgovorima Beograda i Prištine" organizovao je Medija centar uz podšku Finske ambasade na Kosovu.

XS
SM
MD
LG