Linkovi

Bez odluke o smanjenju snaga KFOR-a


Bez odluke o smanjenju snaga KFOR-a

Jedan od zaključaka tek okončanog dvodnevnog skupa ministara odbrane NATO u sjedištu Alijanse u Briselu je da će snage KFOR-a ostati na terenu koliko god to bude potrebno, a da će se odluka o eventualnom smanjenu broja trupa na terenu donijeti nakon što se izvrše dodatne procjene političko-vojnih prilika.

Opšti zaključak ministarskog skupa zaključenog danas u Briselu je da je uprkos povremenim incidentima, bezbjednosna situacija na Kosovu stabilna.

"Ministri su se složili da, uprkos povremenim bezbjednosnim incidentima na Kosovu, opšti trend nastavlja da se kreće pravim smjerom- prema više bezbjednosti, stabilnosti i snažnijim lokalnim institucijama. Prva faza tranzicije prema manjim, pokretljivijim trupama prošao je dobro. Još uvijek nismo donijeli odluku da preduzmemo naredni korak u tom procesu tranzicije, ali sam uvjeren da će se to desiti uskoro, kada naše vojne procjene kažu da su uslovi za to postignuti. Bilo mi je zadovoljstvo čuti od ministara odlučno opredjeljenje da KFOR ostane u svim svojim kapacitetima tokom cijele tranzicije, kako bi bio u stanju da efikasno provodi misiju", kazao je Generalni sekretar NATO-a, Anders Fog Rasmusen.

Dakle, odluka o smanjenju broja trupa KFOR-a sa 10 na 5 hiljada pripadnika pričekaće dodatne procjene vojno-političkih prilika, nakon čega bi KFOR prešao u tzv. misiju "odvraćanja".

XS
SM
MD
LG