Linkovi

Samit Kine, Japana i Južne Koreje


Premijeri Kine i Japana, Ven Djiabao i Jukio Hatojama, i južnokorejski predsednik Li Mjung-bak započeli su dvodnevni samit koji će biti posvećen sve većoj napetosti u odnosima Severne i Južne Koreje.

Na početku sastanka koji se održava na južnokorejskom ostrvu Džedžu, premijer Hatojama izrazio je snažnu podršku Japana naporima Seula da, putem medjunarodne saradnje, kazni Severnu Koreju zbog potapanja njenog ratnog broda.

Kineski premijer izrazio je saučešće zbog pogibije 46 mornara sa broda Čeonan, koji je potopljen 26. marta. Ven Djiabao je u petak u Seulu izjavio da Kina osudjuje svaki potez kojim se ugrožavaju mir i stabilnost na Korejskom poluostrvu. Posle medjunarodne istrage zaključeno je da je južnokorejski brod potonuo pošto ga je torpedovala severnokorejska podmornica, ali Pjongjang odbacuje taj izveštaj kao neistinit.

Severnokorejski general Pak Rim Su izjavio je da je južnokorejska „izmišljotina“ o potapanju broda Čeonan dovela Korejsko poluostrvo na ivicu rata.

Južnokorejski mediji prenose da su južnokorejski vojnici i američke snage stacionirane u zemlji u stanju pojačane pripravnosti. Ranije ove nedelje, severnokorejska državna Centralna novinska agencija prenela je izjavu jednog vojnog komentatora da istraga nesreće broda Čeonan nije bila objektivna, budući da su medjunarodni tim činili istražitelji južnorejskih saveznika – Sjedinjenih Država, Britanije i Australije.

Južna Koreja, Japan i SAD apelovali su na severnokorejskog saveznika Kinu da osudi potapanje broda i podrži inicijative u Savetu bezbednosti UN za kažnjavanje Severne Koreje. Premijer Ven kaže da će njegova vlada razmotriti nalaze medjunarodne istrage i zauzeti “objektivan i pravedan stav.”


XS
SM
MD
LG