Linkovi

Poništeni vojni sporazumi dve Koreje


Severna Koreja je saopštila da poništava vojne sporazume sa Južnom Korejom koji su imali za cilj sprečavanje pograničnih sukoba.

Severnokorejska državna novinska agencija danas je izvestila da Pjongjang poništava sporazum kojim se izbegava mogućnost slučajnog izbijanja pomorskih sukoba duž sporne zapadne pomorske granice između dve Koreje. Takodje se upozorava da će svaki južnokorejski brod koji pređe tu granicu odmah biti napadnut.

Severna Koreja takodje navodi da su njene oružane snage ukinule bezbednosne garancije za Južnokoreance koji pređu teško militarizovanu kopnenu granicu.

Saopštenje Pjongjanga objavljeno je istog dana kada je Južna Koreja održala protivpodmorničku vojnu vežbu nadomak svoje zapadne obale. Vežba se održavala znatno južnije od sporne pomorske granice, gde je južno korejski ratni brod Čeonan eksplodirao i potonuo 26. marta, zajedno sa 46 mornara.

Medjunarodni inspektori zaključili su da je brod Čeonan potopljen torpedom ispaljenim sa severnokorejske podmornice, što Pjongjang odbacuje.

XS
SM
MD
LG