Linkovi

Novi manevri Južne Koreje


Južnokorejski marinci u patroli duž obale ostrva Jonpjong, 16. decembar 2010.
Južnokorejski marinci u patroli duž obale ostrva Jonpjong, 16. decembar 2010.

Južna Koreja saopštava da će održati nove vežbe gađanja bojevom municijom na jednom ostrvu u blizini svernokorejske obale, ponavljajući akciju koja je dovela do smrtonosnog severnokorejskog artiljerijskog napada prošlog meseca.

Južnokorejski vojni funkcioneri danas su saopštili da će jednodnevne vežbe na ostrvu Jonpjong biti održane izmedju subote i utorka, u zavisnosti od vremenskih prilika. Te vežbe biće održane nakon dvonedeljnih manevara sa bojevom municijom oko drugih delova južnokorejske obale.

Severna Koreja je granatirala Jonpjong 23. novembra, ubivši četvoro Južnokoreanaca. Pjongjang je saopštio da je time odgovorio na južnokorejsku vežbu koja je obuhvatila ispaljivanje artiljerijskih granata u vode koje obe zemlje smatraju svojim.

U medjuvremenu, guverner američke države Novi Meksiko Bil Ričardson doputovao je u u privatnu posetu Severnoj Koreji, u nastojanju da ublaži tenzije na Korejskom poluostrvu. Po današnjem dolasku u Pjongjang, Ričardson je izjavio kako se raduje sastanku sa severnokorejskim funkcionerima, ali je podvukao da ne predstavlja Obaminu administraciju.

Njegova poseta će, prema očekivanjima, trajati do ponedeljka.

XS
SM
MD
LG