Linkovi

Severna Koreja preti nuklearnim oružjem


Severnokorejska Komisija za nacionalnu odbranu zapretila je da će započeti „sveti rat“ protiv Sjedinjenih Država i Južne Koreje, ako dve zemlje, u nedelju, realizuju planirane vojne manevre u Japanskom moru.

Pjongjang je naveo da će na vojne vežbe južnokorejske i američke mornarice odgovoriti na osnovu svoje „nuklearne strategije odvraćanja napada.“ Kako prenose američki mediji, Severna Koreja obično iznosi slične pretnje kada Južna Koreja i SAD drže zajedničke vojne vežbe.

Prethodni agresivni komentari iz Pjongjanga upućeni su kada je Južna Koreja optužila Sever za potapanje njenog ratnog broda. Govoreći na forumu Asocijacije zemalja jugoistočne Azije, američka državna sekretarka Hilari Klinton ocenila je da „izolovani i ratoborni režim“ Severne Koreje vodi kampanju „provokativnog i opasnog delovanja.“

Klinton je ove nedelje, inače, najavila nove ekonomske sankcije protiv Pjongjanga. Portparol severnokorejskog ministarstva spoljnih poslova Ri Tong Il opisao je najavljene vežbe kao pretnju severnokorejskom suverenitetu.

XS
SM
MD
LG