Linkovi

Težak zadatak južnokorejske komisije za istinu


Južnokorejska komisija za istinu i pomirenje istražila je 8 000 slučajeva ubistva civila za vreme Korejskog rata

U svetu se obeležava 60-godišnjica početka Korejskog rata. Jedan od najmračnijih aspekata tog sukoba bio je broj civila koji su ubijeni dok se smenjivala kontrola dve Koreje nad poluostrvom. Specijalna komisija formirana da rasvetli počinjena ubistva uskoro će privesti kraju svoj rad – ali se veruje da nije postigla mnogo u prevazilaženju dubokih podela unutar Južne Koreje, kada je reč o njenoj prošlosti.

Ma Im-sun sada je u sedmoj deceniji života, ali se često vraća u ovaj napušteni rudnik – gde je, kao devojčica, prisustvovala strašnom dogadjaju.

Ovo je mesto gde su policija i desničarski banditi bacili tela, čim je južnokorejska armija ponovo ušla u Seul u septembru 1950. Ljudi su dovučeni ovde i masakrirani. Vezani su u parovima, i morali su da se bosi popnu na brdo. Postavili su da stoje u krugu, i streljali, tako da su vertikalno upali u jamu. Iskopali smo 153 kostura.“

Priča Ma Im-sun nije izolovani incident – veruje se da su desetine hiljada Koreanaca bez sudjenja streljane tokom rata početkom 1950-ih.

Južnokorejski istražitelji iskopavaju masovne grobnice i uzimaju iskaze očevidaca u okviru rada Komisije za istinu i pomirenje, koja je formirana 2005. Njen rad se sada privodi kraju, pošto je parlament u Seulu odlučio da ne produži njen mandat.

Kim Dong-čun je član komisije. On kaže da je nesloga južnokorejskih političara sprečila komisiju da ostvari svoj puni potencijal.

Od trenutka kada sam imenovan za člana komisije, usledili su napadi konzervativnih medija i razne tužbe. Konzervativci su nas napadali ideološki, lažno opisujući naš rad kao levičarsku ofanzivu protiv desnice. Bili smo meta brojnih napada.“

Veruje se da su većinu ubistva počinili južnokorejski vojnici i policajci, koji su likvidirali one za koje su sumnjali da saradjuju sa komunističkim snagama.

Komisija je istražila više od 8,000 slučajeva, prijavljenih u vidu gradjanskih peticija. Medjutim, neki kažu da je zapravo počinjeno više od 100,000 ubistava. Oni takodje kažu da je potrebno da se istraži nivo mogućeg američkog učešća u masakru južnokorejskih civila.

Li Jang-jo je predsednik komisije, i kaže da njeni članovi mogu da budu ponosni na svoj rad. On dodaje da je tužna realnost da su mnogi Južnokoreanci mnogo više usredsredjeni na svoj sadašnji život, nego na nedela iz prošlosti.

„Prosečne Južnokoreance ne zanima mnogo naša istraga. Koliko ja znam, mnogi gradjani smatraju da je to traćenje sredstava iz budžeta. Pitaju se – šta je svrha vraćati se 60 godina u prošlost i kopati po prašnjavim dokumentima.“

Nije ni čudo da su mladi postali apatični prema ovom pitanju kada gledaju svadje pripadnika stare generacije. Mlada generacija je potpuno ravnodušna prema ovome, što je možda donekle razumljivo, ali je i dalje pogrešno“, zaključuje Ma Im-sun.
XS
SM
MD
LG