Linkovi

Svet saznao za zločinca iz Ugande


Poster za kampanju "Nevidljive dece" protiv ratnog zločinca iz Ugande Džozefa Konija

Video zapis o zločinima koje je izvršila Božja vojska otpora Džozefa Konija u Ugandi postao je senzacija na internetu pošto je na Ju Tjubu, od kada je postavljen u ponedeljak, odgledan više od 40 miliona puta.

Marketinška kampanja je pokušaj grupe za zaštitu ljudskih prava, „Nevidljiva deca“, da pojača interesovanje svetske javnosti za lidera paravojske kojeg Međunarodni krivični sud tereti za ratne zločine, a za kojim traga više od stotinu američkih savetnika specijalnih jedinica i lokalnih vojnika u četiri centralno-afričke zemlje.

Video snimak je deo kampanje nazvane "Koni 2012", a cilj je da Koni, posle 26 godina skrivanja u džungli, ove godine konačno bude uhvaćen. Džozef Koni je vodja Božje vojske otpora, brutalne paravojske koja je kidnapovala na hiljade dece, silujući devojčice i pretvarajući dečake u vojnike, od kojih je neke primorala da ubiju članove sopstvene porodice.

Na polučasovnom filmu vidi se Džejson Rasel, ko-osnivač „Nevidljive dece“, kako sa svojim malim sinom Gevinom, razgovara o Koniju. Film polazi od premise da ljudi širom sveta imaju moć da zaustave Konija, ukoliko su spremni da šire informacije o njemu koristeći snagu društvenih medija.

Viktoria Nuland, portparol Stejt Departmenta, navela je da Državni sekretarijat pozdravlja rad "Nevidljive dece" i napore koje su uložili u porizvodnju filma, dodajući da je Obamina administracija predana eliminisanju problema dece vojnika i trgovine belim robljem u tom regionu.

Kampanju su, veoma brzo, podržale slavne ličnosti, od Andjeline Džoli, preko Džastina Bibera do Opre, ali su se pojavile i kritike da je organizacija iz San Dijega pojednostavila jedno kompleksno pitanje. Uz naglu popularnost video filma i pohvale njegovim autorima zbog skretanja pažnje na afričku tragediju počeo je da se postavlja niz pitanja o namerama "Nevidljive dece", transparentnosti te organizacije kao i da li je groznica u socijalnim medijima došla suviše kasno da bi se problem rešio.

XS
SM
MD
LG