Linkovi

Senat potvrdio Reksa Tilersona za državnog sekretara


Novi američki državni sekretar Reks Tilerson
Novi američki državni sekretar Reks Tilerson

Senat je u sredu potvrdio nominaciju Reksa Tilersona za državnog sekretara, u svetlu porasta tenzija između republikanskih i demokratskih zakonodavaca zbog nedavne uredbe predsednika Donalda Trampa o privremenoj zabrani ulaska putnika iz sedam većinski muslimanskih zemalja.

Tllerson, za čiju nominaciju je glasalo 56 senatora, dok je 43 bilo protiv, nasledio je brojne globalne probleme, među kojima su građanski rat u Siriji, razvoj severnokorejskih nuklearnih kapaciteta, te sve agresivniji pristup Kine i Rusije.

Takođe se suočava sa pooštravanjem tenzija sa Meksikom zbog finansiranja zida duž meksičko-američke granice i četvoromesečnom zabranom ulaska izbeglica u Sjedinjene Države.

Zabrana putovanja, koju je uvela Trampova administracija, osuđena je ne samo u zemljama sa muslimanskom većinom, već i u evropskim državama kao što su Britanija i Nemačka. Toj politici protivi se i oko 900 zvaničnika Stejt departmenta, na čijem čelu je Tilerson.

U međuvremenu, senatski Odbor za pravosuđe odobrio je nominaciju republikanskog senatora Džefa Sešnsa za sekretara za pravosuđe, čime je omogućeno da Senat u punom sastavu, najranije ove nedelje, potvrdi njegov izbor.

Posle žestoke rasprave republikanca i demokrata, odbor je odborio Sešnsovu nominaciju sa 11 republikanskih glasova za i 9 demokratskih protiv. Odluka je doneta dan nakon što su demokrate blokirale glasanje, dok je Tramp u ponedeljak otpustio vršiteljku dužnosti sekretara za pravosuđe Seli Jejts zato što je odbila da primeni njegovu uredbu.

Članovi senatskog Odbora za pravosuđe, demokratski senatori Dajen Fajnstajn i Patrik Lejhi
Članovi senatskog Odbora za pravosuđe, demokratski senatori Dajen Fajnstajn i Patrik Lejhi

Pojedini članovi odbora iz Demokratske stranke, koji su se usprotivili Trampovim imigracionim uredbama, takođe su bili protiv Sešnsa, koji je poznat po oštrim stavovima u pogledu imigracije.

Demokratska senatorka Dajen Fajnstajn ustvrdila je tokom rasprave da Sešns ne može objektivno da sprovodi zakone zato što je bio bliski Trampov saradnik u pogledu imigracije i drugih pitanja.

Senatski odbor za finansije danas je odobrio nominacije republikanskog kongresmena Toma Prajsa za sekretara za zdravlje i investitora Stiva Manučina za sekretara za finansije, o čemu takođe treba da se izjasni puni sastav Senata.

Glasanje u tom odboru prvobitno je bilo odloženo zbog bojkota demokrata, koje međutim nisu uspjele da spreče izjašnjavanje drugi dan za redom, zato što su republikanci ukinuli pravila koja su zahtevala da demokratski zakonodavci budu prisutni zbog kvoruma.

Reč je o neubičajenom potezu republikanaca koji je, prema navodima predsedavajućeg odbora Orina Heča, bio neophodan zbog bojkota demokrata za koji je ocenio da je „jedna od najpatetičnijih stvari koju je ikada video“.

Kandidat za sekretara za finansije Stiv Manučin i predsedavajući senatskog Odbora za finansije, republikanski senator Orin Heč
Kandidat za sekretara za finansije Stiv Manučin i predsedavajući senatskog Odbora za finansije, republikanski senator Orin Heč

Najviše rangirani demokrata u odboru, Ron Vajden, rekao je da je za njega “veoma zabrinjavajuće to što su republikanci u Odboru za finansije odlučili da prekrše pravila u svetlu snažnih dokaza o etičkim problemima dvojice kandidata”.

Demokrate u Senatu u sredu su bojkotovale i izjašnjavanje Odbora za životnu sredinu i javne radove o Trampovom kandidatu za šefa Agencije za zaštitu životne sredine Skotu Pruitu, koji je izrazio sumnju u pogledu klimatskih promena.

XS
SM
MD
LG