Linkovi

Kleper: Nestabilnost u dve trećine zemalja


Direktor američkih nacionalnih obaveštajnih službi Džejms Kleper

Direkor američkih nacionalnih obaveštajnih službi Džejms Kleper rekao da će se naredna predsednička administracija suočiti sa nekim od najsloženijih i najraznovrsnijih globalnih pretnji koje je video u poslednjih više od pola veka.

Kleper je u govoru na godišnjem obaveštajnom i bezbednosnom samitu u Vašingtonu, kojem su prisustvovali lideri javnih i privatnih obaveštajnih kompanija, rekao da živimo u, kako se izrazio, “svetu nepredvidljive nestabilnosti”, gde u dve trećine zemalja širom sveta postoji pretnja određene nestabilnosti u narednih nekoliko godina.

Kleper je naglasio da veruje da će klimatske promene biti jedan od ključnih pokretača nestabilnosti u narednih nekoliko decenija.

“Najmnogoljudniji centru nadmetaće se za sve manje izvore hrane i vode, a vlade će sve teže kontrolisati svoje teritorije. Zbog svih tih faktora, nakon što nestane Islamska država, možemo da očekujemo pojavu nekog drugog terorističkog entiteta, u ciklusu ekstremizma koji će nastaviti da nas kontroliše u doglednoj budućnosti”, poručio je američki zvaničnik.

Takođe je dodao da će tradicionalni obaveštajni protivnici Sjedinjenih Država, među kojima su Rusija, Kina, Severna Koreja i Iran i dalje predstavljati izazov u tom sektoru.

Direktor obaveštajnih službi naveo je da se pre nedelju dana u Beloj kući sastao sa predstavncima timova za tranziciju oba predsednička kandidata i da je bio impresioniran u pogledu toga koliko su ti razgovori bili ozbiljni, uljudni i konstruktivni. “Bićemo u redu, ko god da pobedi”, ocenio je Kleper.

XS
SM
MD
LG