Linkovi

Kiparske banke i dalje zatvorene


Zatvorena kiparska banka u Bukureštu

Kiparske banke ostaju zatvorene još tri dana iako je postignut dogovor sa međunarodnim finansijskim institucijama

Kiparska vlada naredila je bankama da ostanu zatvorene pošto je postigla dogovor sa međunarodnim kreditorima zahvaljujući kojem će sprečiti da zemlja doživi ekonomski kolaps.

Danas je trebalo da se otvore sve banke na Kipru, sa izuzetkom dva najveće kreditne banke - Laiki i Banke Kipra. Međutim, u saopštenju objavljenom kasno sinoć, centralna banka promenila je kurs i naredila bankama da ostanu zatvorene do četvrtka, da bi se, kako je rečeno, “osiguralo neometano funkcionisanje bankarskog sistema”.

Ta odluka doprinela je povećanju ionako rastuće frustracije među građanima, koji samo pokušavaju da završe svoje svakodnevne poslove.

„Ovo je loše za ekonomiju. Ne bi trebalo da drže banke zatvorene na duži period. Biznis je mrtav, a ljudi besni. Ova nesigurnost ih uznemirava“, kaže knjigovođa Takis Jaluris.

Banke na Kipru su zatvorene već duže od sedam dana, zbog straha da će građani pojuriti da podignu svoje uloge.

U jučerašnjem televizijskom obraćanju, predsednik Nikos Anastasijades branio je dogovor o paketu pomoći vrednom 13 milijardi dolara. On je priznao da Kiprane u danima i mesecima koji predstoje čekaju teškoće, ali je dodao da nacija ima obavezu da preduzme korake da pomogne ekonomiji.

„Imamo obavezu da se održimo na nogama kako bi izbegli zloslutni ciklus recesije. Vlada je posvećena preduzimanju specifičnih mera, kako bi bila na strani svakog ko će snositi bolne posledice“, poručio je predsednik Kipra.

Anastasijades je najavio da će biti uvedene restrikcije na rukovanje kapitalom, kako bi se ulagači sprečili da podižu ogromne sume novca. Međutim, kako je rekao – te restrikcije će biti „veoma privremene“.

Prema dogovoru o paketu pomoći koji je postignut u nedelju uveče u Briselu, Kipar je pristao da zatvori banku Laiki i uvede porez od oko 30 odsto na velike, neosigurane račune, na kojima se nalaze iznosi veći od 130 hiljada dolara. Vlade je ranije prošle nedelje odbacila plan prema kojem bi se uveo porez i za osugurane račune manjih investitora. Da bi dobio paket pomoći, Kipar je sam morao da prikupi 7,5 milijardi dolara.
XS
SM
MD
LG