Linkovi

Ši: Duboko prijateljstvo sa Pakistanom


Kineski predsednik Ši Đinping obraća se pakistanskom parlamentu
Kineski predsednik Ši Đinping obraća se pakistanskom parlamentu

Kineski predsednik Ši Đinping pozdravio je, kako se izrazio “duboko prijateljstvo” između Kine i Pakistana, tokom svoje prve državne posete Pakistanu.

Obraćajući se pakistanskom parlamentu, predsednik Ši je pohvalio napore Islamabada u borbi protiv terorizma, istakavši da Pakistan i Kina “imaju zajedničke interese na polju bezbednosti”.

"Tokom proteklih godina Pakistan je savladao mnoge teškoće i puno doprineo bezbednosti i stabilnosti kineskih zapadnih granica I to je nešto što nikada nećemo zaboraviti”, naglasio je predsednik Ši Đinping.

U obraćanju svojim zakonodavcima pakistanski premijer Navaz Šarif je rekao da će Islamabad i Peking “zajedničkom borbom uništiti terorizam.” Kina već dugo strahuje da muslimanski pobunjenici iz zapadne pokrajine Šinđijang možda dobijaju pomoć od pakistanskih boraca iz nekih spornih plemenskih područja.

Predsednik Kine je doputovao juče u dvodnevnu posetu Islamabadu. Pored razgovora iz oblasti bezbednosti poseta ima za cilj i potpisivanje sporazuma kojim će se obezbediti 46 milijardi dolara kineskih investicija u energetske i infrastrukturne projekte u okviru takozvanog Kinesko-pakistanskog ekonomskog koridora.

XS
SM
MD
LG