Linkovi

Zatvor za kinesku novinarku


Peking
Peking

Novinarka Gao Ju proglašena je krivom za prenošenje državne tajne stranim kontaktima, nakon pet meseci suđenja koje je bilo zatvoreno za javnost

Kineski sud je osudio 71-godišnju novinarku Gao Ju na sedam godina zatvora zbog toga što je na jednoj stranoj veb stranici objavila jedan interni dokument Komunističke partije:.

Ova presuda izrečena je pet meseci pošto joj je sudjeno iza zatvorenih vrata u Pekingu prošlog novembra i pošto je proglašena krivom za prenošenje državne tajne stranim kontaktima.

Saznao sam da je ona pritvorena zbog otkrivanja državnih tajni, osvrtanjem na sedam ‘političkih opasnosti’. Kako to može da predstavlja državnu tajnu? U najgorem slučaju to su samo negativne vesti povodom Kine. Svaka zemlja ima negativne vesti i kako to može da se smatra odavanjem tajni?, zapitao se prijatelj Gao Ju, Du Janlin.

Gao je demantovala da je počinila bilo kakvo krivično delo. Posmatrači sugerišu da je priznanje, prikazano na kineskoj televiziji, sa njenim licem zamagljenim, dato pod prinudom.

“Delegacija EU je duboko zabrinuta povodom presude veteranki medju novinarima Gao Ju. Ova presuda je podvukla našu generalnu zabrinutost povodom situacije na planu branilaca ljudskih prava u Kini, uključujući novinare i blogere, koji su sudski gonjeni zbog izražavanja gledišta ili prava na širenje informacija", naveo je Rafael Droševski, prvi sekretar za politička pitanja delegacije EU u Pekingu.

Advokat Gao Ju kaže da će uložiti žalbu na presudu. Kineske vlasti su je pritvorile pre više do dvadeset godina jer je pisala članke u znak podrške studentskom pokretu tokom demonstracija na trgu Tienanmen.

XS
SM
MD
LG