Linkovi

General Biler: Smanjli smo broj snaga KFOR-a


Komandant KFOR-a, general Erhard Biler

Snage KFOR-a, koje predvodi NATO, ušle su na osnovu ranije odluke u fazu transformacije - u kojoj će na terenu, umesto 10 hiljada vojnika, ostati nešto više od polovine tog broja. Smanjenje vojnog prisustva je dokaz dosadašnjeg uspješnog obavljanja misije, uvjeren je komandant KFOR-a, general Erhard Biler.

General Biler: “Kosovska operacija je već godinama uspješna priča, a sada treba da organizujemo, rekao bih, posljednju trećinu naše misije. Smanjujemo snage sa 10 na pet i po hiljada, što je takozvani drugi korak, a ubuduće ćemo imati teritorijalne komande svuda na Kosovu sa oficirima za vezu i posmatračkim timovima. Imaćemo takođe dvije borbene grupe i jednu taktičku rezervu. To je dovoljno, mislim, da se odgovori na svaku situaciju. Bezbjednosne prilike su dobre, mirne. Još uvijek nisu stabilne, posebno na sjeveru, tako da su ključni napori još uvijek na tom području, ali mislim da sada možemo sebi dozvoliti smanjenje snaga na Kosovu."

Glas Amerike: Kako teče saradnja sa kosovskim bezbjednosnim snagama?

General Biler: "Vrlo tijesno saradjujemo sa policijom, a sa druge strane smo dužni da gradimo i treniramo domaće bezbjednosne snage, koje su sada lako naoružane snage za pomoć u kritičnim situacijama. Progres kakav je do sada načinjen je znatan tako da se nadam da će njihova konačna operativna sposobnost biti postignuta naredne godine."

Glas Amerike: U posljednje vrijeme ste započeli sa procesom prepuštanja zaštite pravoslavnih manastira lokalnim snagama. Kako taj proces teče i kakav je plan?

General Biler: "To je dio restruktuiranja gdje naše snage postepeno oslobadjamo postojećih zadataka, kao što je čuvanje manastira. Što se tiče posljednjih mjesec dana, taj proces ide dobro, lokalnoj policiji smo prepustili čuvanje gotovo svih manastira - mi sada čuvamo još samo četiri. Policija se trudi da svoj posao obavi dobro, da ne bude grešaka. Kontrolišu se njihovi čuvari i uvjeren sam da sa ovim procesom možemo nastaviti ubuduće."

Glas Amerike: I, konačno, kako saradjujete sa evropskom misijom na Kosovu, koja je započela sa radom prije par godina?

General Biler: “Moramo saradjivati veoma blisko, pogotovo na polju sprovodjenja zakona i toj misiji moramo pomagati i podržavati je. Mi sami ne sprovodimo zakone, ali smo dužni da uspostavimo bezbjednu klimu gdje će policija da obavi svoj dio posla. Tako smo oktobra prošle godine započeli zajedničku operaciju na sjeveru Kosova, a fokus nam je kriminal, kako bi smo stanovnicima Kosova obezbijedili mirnu i bezbjednui sredinu."

XS
SM
MD
LG