Linkovi

Biološka raznolikost Kraljevske botaničke bašte


Kraljevska botanička bašta u mestu Kju, nadomak Londona, jedna je od najstarijih i najcenjenijih bašti u svetu. Ujedinjene nacije su proglasile 2010. godinom biološke raznolikosti, a Kju bašta je vodeća u istraživanju načina na koje biljke mogu da doprinesu rešavanju problema kao što su klimatske promene, lečenje travama i drugi savremeni problemi.

U najpoznatijoj britanskoj bašti primećuju se prvi znaci proleća. Kju bašta je stara oko 250 godina, a toplo vreme dodatno podstiče cveće, posetioce i životinje, da izađu u prirodu. Mnogo toga se događa u Džodrel laboratoriji. Bašta je poznata po svojim kolekcijama. U herbarijumu su stotine hiljada primeraka osušenih biljaka iz celog sveta, a neke od njih su sakupili Čarls Darvin i Dejvid Livingston.

„Nikada ne okrećite vrste u herbarijumu kao knjigu, jer su ovde svi na površini“, kaže Piter Gason.

U drugoj laboratoriji, još više vrsta se čuva u posebnim zamrzivačima. Džejms Klarkson i drugi naučnici iz Kju bašte obrađuje DNK biljaka koji ne može da se osuši.

„Svaka epruveta sadrži oko jedan mililitar DNK i svaka od ovih epruveta uglavnom predstavlja različite vrste. Tako da ovde ima oko 38 hiljada različitih biljaka.“

Potrebno je oko nedelju dana da se izdvoji DNK. Kada se to uradi, on je dostupan istraživačima širom sveta. Mark Čejs vodi Džodrel laboratoriju. On koristi DNK za izučavanje orhideja.

Uz pomoć biljaka, možemo da se zaštitimo od najgorih posledica promene klime. Da bismo to uspešno uradili, moramo da znamo mnogo o genetici i osobinama biljaka.“

U botaničkoj bašti čuva se veliki broj ugroženih biljnih vrsta
U botaničkoj bašti čuva se veliki broj ugroženih biljnih vrsta

Tropski rasadnik Kju bašte je dom nekih od najređih biljaka na svetu. To je najveći stakleni vrt botaničke bašte i uglavnom je zatvoren za javnost. Različte vrste biljaka se čuvaju u različitim kontrolisanim klimama, nalik na njihove prirodne sredine. Monik Simonds je na čelu Grupe za funkcionalno korišćenje biljaka Kraljevske botaničke bašte.

„Biljni habitat je izložen velikim pritiscima zbog promena u upotrebi zemlje, porasta stanovništava i drugog. Prirodna sredina i biljna raznolikost su sve manji, zbog sve veće potražnje za hranom i gorivom.“

Misija Kju bašte jeste zaštita ugroženih vrsta. Tu zaštitu vodi baštovan Karlos Magdalena. On je, pored ostalog, pomogao da se jedna biljka sa Mauricijusa spase od izumiranja.

Kao student, on je uspeo ručno da oplodi biljku divlje kafe, za koju se nekada verovalo da je izumrla. U Kju bašti su desetine primeraka ove biljke i Magdalena i njegove kolege pokušavaju da stvore uslove za povratak ove biljke na Rodrigez, ostrvo u Indijskom okeanu sa kojeg potiče. Uprkos uspesima, Magdalena kaže da je njegov rad stalna trka sa vremenom.

Obim problema je tako veliki i uprkos našoj pažnji, sigurno ćemo izgubiti biljnu raznovrsnost. Zato je važno da dejstvujemo protiv talasa uništenja i izumiranja, jer će inače problem postati mnogo veći.

U ovoj godini biljne raznolokosti koju su proglasile Ujedinjene nacije, Kraljevska botanička bašta Kju pokušava da što više upozna javnost sa opasnostima sa kojima se biljke suočavaju i njihovoj važnosti u svetu.

XS
SM
MD
LG