Linkovi

Keri: Strah od masovne pogibije civila


Državni sekretar SAD Džon Keri

Američki državni sekretar Džon Keri istakao je da zbog sirijske vojne opsade Kusaira postoji rizik od masovnih civilnih žrtava.

Američki državni sekretar Džon Keri istakao je da zbog sirijske vojne opsade Kusaira postoji rizik od masovnih civilnih žrtava. Keri je takodje izjavio da bi ruski plan o prodaji oružja sirijskom predsedniku Bašaru al-Asadu mogao da poremeti planove o održavanju medjunarodne mirovne konferencije.

Dok bitka za kontrolu nad pograničnim gradom Kusairom traje već treću nedelju, Džon Keri je izjavio da su civili izloženi gotovo konstantnim napadima snaga predsednika Asada i njihovih saveznika iz Irana i militantne grupe Hezbolah, koja operiše iz Libana.

"Izuzetno veliki broj civila je praktično zarobljen u gradu, a Asad ne dozvoljava ulazak Crvenog krsta niti humanitarne pomoći dok vojska ne završi ono što namerava da uradi.”

Keri kaže da je ponašanje predsednika Asada neprihvatljivo.

"Svet može da vidi postupke čoveka koji je potpuno izgubio dodir sa bilo kakvom realnošću osim sopstvene, i ko je spreman da kažnjava svoj narod na razne načine samo da bi ostao na vlasti.”

Dok humanitarne organizacije saopštavaju da skoro 1.500 ranjenika ne može da izadje iz Kusaira, Keri ističe da sve civilizovane zemlje pozivaju predsednika Asada da učestvuje u legitimnom mirovnom procesu.

“Pokušavamo da sprečimo da sektaško nasilje dovede do potpunog I kompletnog kolapsa Sirije, koja bi se podelila na enklave, uz uništene državne institucije, ko zna koliko novih izbeglica, i ko zna koliko novih nedužnih žrtava.”

Keri i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov zalažu se za direktne razgovore o prelaznoj upravi nad Sirijom. Medjutim, Keri kaže da bi ruska predložena prodaja najsavremenije vojne tehnologije Siriji mogla da osujeti te napore.

Šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele poziva Rusiju da se pridržava političkog rešenja.

"Vojno rešenje neće obezbediti održivi novi početak za Siriju, uz stabilnost, mir i demokratiju, tako da je važno da se obezbedi političko rešenje. Stoga snažno apelujemo na sve uključene strane, a pre svega Rusiju, da ne uradi ništa, na primer u pogledu isporuka oružja, što bi moglo da ugrozi mirovnu konferenciju.”

Umešanost Hezbolaha posebno brine većinski sunitski Savet za saradnju u Perijskom zalivu, koji to doživljava kao “šiitsku sektašku intervenciju”. Ganim Al-Buanian je ministar spoljnih poslova Bahreina.

"Jasno vidimo kako se Iran, i njegov saveznik libanski Hezbolah, mešaju u sirijsku krizu, što je dovelo do eskalacije korišćenja sirijske teritorije kao bojnog polja, i izazvalo pogibiju hiljada Sirijaca.”

Asadovi protivnici kažu da su mirovni pregovori besmisleni dok Hezbolah, iranske i sirijske snage nastavljaju da napadaju sirijski narod.
XS
SM
MD
LG