Linkovi

Keri i Putin sastali se u Sočiju


Američki državni sekretar Džon Keri i ruski predsednik Vladimir Putin rukuju se uoči razgovora u Sočiju

Američki državni sekretar rekao je da je sa ruskim predsednikom otvoreno razgovarao o Ukrajini, Siriji i Iranu.

Keri je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovom, s kojim je danas razgovarao više od četiri sata, poručio da je važno održavati kontakt, te da je sastanak održan u teškim vremenima. „Zahvalan sam predsedniku Putinu na značajnom vremenu koji je posvetio današnjim razgovorima“, naglasio je američki diplomata i dodao da nema zamene za direktne razgovore s ključnim donosiocima odluka, kada se raspravlja o složenim geopolitičkim temama.

Ruski ministar inostranih poslova je rekao da je apsolutno neophodno da se spreče potezi koji bi mogli dodatno da naškode odnosima Rusije i Sjedinjenih Država. Lavrov je naglasio da je sastanak doprineo boljem razumevanju Moskve i Vašingtona.

Lavrov i Keri su se tokom obraćanja novinarima takođe saglasili da su sporazumi iz Minska jedini put za postizanje napretka u Ukrajini i pozvali sve strane da spreče kršenje primirja.

Riječ je o prvoj poseti jednog visokog američkog zvaničnika Rusiji, od početka ukrajinske krize u jesen 2013. godine. Iz američkog Državnog sekretarijata je prethodno saopšteno da će Keri i Putin razgovarati o velikom broju bilateralnih i regionalnih pitanja, među kojima su nuklearni sporazum sa Iranom, Jemen i Libija, u okviru napora da se jasno prenesu američki stavovi.

Keri je trebalo da utvrdi da li je ruski lider spreman da natjera proruske separatiste u Ukrajini da poštuju krhki dogovor o prekidu vatre, kao i da procijeni rusku podršku sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu, čije snage su nedavno pretrpjele gubitke u četvorogodišnjem građanskom ratu. Sjedinjene Države se zalažu za političku tranziciju kojom bi bila okončana 45-ogodišnja vladavina Asadove porodice.

Keri je boravio u Rusiji u trenutku naglog pogoršanja odnosa Vašingtona i Moskve zbog neslaganja u pogledu Ukrajine i Sirije i cilj posjete, po svemu sudeći, je održavanje kontakata dvije zemlje.

Koliko su odnosi SAD i Rusije zategnuti pokazuje i činjenica da je Kremlj potvrdio Kerijev sastanak sa Putinom, samo sat prije nego što je državni sekretar doputovao u Soči, odnosno cijeli dan nakon što su ga najavili američki zvaničnici. U najavi sastanka, rusko Ministarstvo spoljnih poslova optužilo je Vašington za loše odnose.

Američki državni sekretar je kratku posetu Sočiju počeo polaganjem venca na Spomenik neznanom vojniku, zajedno sa Lavrovom s kojim ima dobre lične odnose uprkos različitim stavovima o brojnim pitanjima. Keri će iz Rusije otputovati u Tursku, gde se sutra održava sastanak ministara inostranih poslova zemalja članica NATO-a.

XS
SM
MD
LG