Linkovi

Istraga napada u Najrobiju


Pripadnici kenijskih snaga bezbednosti na krovu zgrade preko puta šoping mola Vestgejt
Kenijski vojnici i policajci tragaju za preostalim telima žrtava masakra u šoping centru Vestgejt, u Najrobiju, gde je u četvorodnevnoj ekstremističkoj opsadi poginulo više od 65 ljudi.

Inspektori sa maskama na licu oprezno pretražuju zgradu nastojeći da otkriju mine iznenađenja i preživele ekstremiste koji se možda još kriju u njoj.

Kenijski Crveni krst saopštio je danas da je na spisku nestalih više od 70 imena.

Odgovornost za napad u Vestgejt molu preuzela je somalijska ekstremistička grupa Al-Šabab, povezana sa Al-Kaidom. Pomenuti mol je veliki, savremeni šoping centar u koji često zalaze stranci, turisti i imućniji Kenijci.

Tokom današnjeg brifinga kenijski ministar unutrašnjih poslova Džozef Ole Lenku pozvao je na strpljenje dok vlasti nastoje da utvrde identitet napadača. On je dodao da kenijskim ekipama pomažu forenzičari iz Izraela, Britanije, Sjedinjenih Država, Nemačke i Kanade, kao i stručnjaci Interpola.

Širom Kenije zastave su spuštene na pola koplja pošto je predsednik Uhuru Kenijata proglasio trodnevnu žalost za 67 civila i pripadnika snaga bezbednosti ubijenih u napadu. Takođe je ubijeno najmanje petoro ekstremista.

Predsednik Kenijata je za danas sazvao specijalnu sednicu Nacionalnog saveta bezbednosti radi razgovora o strategiji za borbu protiv terorizma.

Kenijata je saopštio da je 11 ekstremista u rukama policije. On je rekao da su napadači posramljeni i poraženi, nazvavši ih „kukavicama“ koje će se suočiti sa pravdom.
XS
SM
MD
LG