Linkovi

Kenijata: Za napad odgovorne političke mreže


Zapaljeni automobili posle napada na kenijski grad Mpeketoni
Zapaljeni automobili posle napada na kenijski grad Mpeketoni

Kenijski predsednik Uhuru Kenijata odbacio je tvrdnje da su somalijski ekstremisti odgovorni za napade na priobalni grad Mpeketoni, u kojima je ove nedelje poginulo više od 60 osoba.

Kenijata je u današnjem obraćanju naciji za napade okrivio, kako se izrazio, domaće operativce. Kenijski lider naglasio je da je nasilje u Mpeketoniju bilo dobro isplanirano, orkestrirano i politički motivisano etničko nasilje protiv kenijske zajednice, te da nije reč o terorističkom napadu ekstremističke organizacije Al Šabab.

“Dokazi ukazuju na to da su lokalne političke mreže bile umešane u planiranje i izvršenje tog užasnog zločina”, naglasio je Uhuru Kenijata.

Pripadnici Al Šababa prethodno su preuzeli odgovornost za napade u kojima je u nedelju u Mpeketoniju poginulo oko 50 ljudi, a najmanje 15 juče u obližnjem selu.

Prema izjavama očevidaca, ekstremisti su u pojedinim slučajevima napadali ne-muslimane. U etničkom nasilju u Keniji, koje je izbilo nakon spornih predsedničkih izbora pre šest godina, do sada je poginulo više od 1100 osoba.
XS
SM
MD
LG