Linkovi

Kenijata: Za napad odgovorne političke mreže


Zapaljeni automobili posle napada na kenijski grad Mpeketoni

Kenijski predsednik Uhuru Kenijata odbacio je tvrdnje da su somalijski ekstremisti odgovorni za napade na priobalni grad Mpeketoni, u kojima je ove nedelje poginulo više od 60 osoba.

Kenijata je u današnjem obraćanju naciji za napade okrivio, kako se izrazio, domaće operativce. Kenijski lider naglasio je da je nasilje u Mpeketoniju bilo dobro isplanirano, orkestrirano i politički motivisano etničko nasilje protiv kenijske zajednice, te da nije reč o terorističkom napadu ekstremističke organizacije Al Šabab.

“Dokazi ukazuju na to da su lokalne političke mreže bile umešane u planiranje i izvršenje tog užasnog zločina”, naglasio je Uhuru Kenijata.

Pripadnici Al Šababa prethodno su preuzeli odgovornost za napade u kojima je u nedelju u Mpeketoniju poginulo oko 50 ljudi, a najmanje 15 juče u obližnjem selu.

Prema izjavama očevidaca, ekstremisti su u pojedinim slučajevima napadali ne-muslimane. U etničkom nasilju u Keniji, koje je izbilo nakon spornih predsedničkih izbora pre šest godina, do sada je poginulo više od 1100 osoba.
XS
SM
MD
LG