Linkovi

Kastrova smrt otvorila ekonomska pitanja


Smrt Fidela Kastra otvorila je pitanja o budućnosti kubanske ekonomije i njenih odnosa sa ostatkom sveta. Mnogi se pitaju da li će vlada u Havani biti slobodna da načini nove korake ka tržišnoj ekonomiji, sada kada je revolucionarni lider mrtav.

Fidel Kastro je tokom života krivio američki embargo za ekonomske nevolje svoje zemlje. Neki, među kojima je francuski predsednik Fransoa Oland, iskoristili su Kastrovu smrt da pozovu na ukidanje sankcija.

“Želim da povodom smrti Fidela Kastra još jednom insistiram da se ukinu sankcije kojima se kažnjava Kuba. Kuba bi trebalo da bude partner u međunarodnoj zajednici”, poručio je Oland.

Embargo je i dalje na snazi, iako su neke restrikcije ublažene posle nedavnog otopljavanja odnosa Sjedinjenih Država i Kube. Uprkos poboljšanju odnosa, američke kompanije koje žele da posluju sa Kubom kažu da im je birokratija poremetila planove.

Američki senator kubanskog porekla, Robert Menendes smatra da su Kubanci posle Kastrove smrti na korak bliže slobodi, mada se plaši da će se malo šta promeniti u poslovanju na Kubi.

“Želite da poslujete na Kubi, da budete u hotelskoj industriji? Onda morate da se sastanete sa Raulovim sinom. Želite da se bavite poljoprivredom na Kubi? Onda morate da radite sa njegovim zetom, a obojica su visoki vojni zvaničnici”, poručuje demokratski senator iz Nju Džerzija, Robert Menendes.

Još jedan faktor koji komplikuje trgovinske odnose sa Kubom je novoizabrani američki predsednik Donald Tramp. Tokom predizborne kampanje, Tramp je u septembru kritikovao Obamine poteze ka normalizaciji odnosa sa Kubom i pretio da će ukinuti njegove uredbe.

“Sve olakšice koje je Barak Obama dao kubanskom režimu implementirane su izvršnom uredbom, što znači da idući predsednik može da ih poništi. Ja ću to i učiniti ukoliko Kastrov režim ne ispuni naše zahteve. Ti zahtevi će se odnositi na versku i političku slobodu za kubanski narod kao i oslobađanje političkih zatvorenika”, rekao je Tramp u septembru 2016.

Trampov budući šef kabineta Rajns Pribus ponovio je taj stav rekavši da Amerika očekuju neke pomake na Kubi, kako bi se uspostavili odnosi sa Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG