Linkovi

Indijski zakonodavci o Kašmiru


Separatistički lideri u indijskom Kašmiru odbili su danas da se sastanu sa delegacijom zakonodavaca iz Nju Delhija, radi zvaničnih razgovora o okončanju tromesečni nemiri u regionu.

Delegacija svih stranaka, na čelu sa ministrom unutrašnjih poslova P. Čidambaramom, stigla je danas u Srinagar – prvu odrednicu dvodnevne posete.

Čidambaram je istakao kako želi da zna šta kašmirski lideri misle da se mora učiniti u cilju okončanja žestokih anti-vladinih protesta.

Medjutim lider najvećeg separatističkog saveza, Hurijat konferencije, Mirvaiz Umar Faruk, nazavo je tu posetu 'farsom.' Faruk je osudio indijsku vladu zbog uvodjenja strogog policijskog časa u regionu osam dana pre toga, rekavši da su gradjani Kašmira živeli praktično u pritvoru.

Neki od 39 članova delegacije posetili su kuće separatističkih lidera. Nakon jedne takve posete, dogmatski separatistički lider, Sajed Ali Šah Gilani, upozorio je da se Kašmir neće vratiti u normalu dok Nju Delhi je prihvati da je reč o spornoj oblasti.

U medjuvremenu, novi anti-indijski protesti odigrali su se u gradu Soporeu, gde su bezbednosne snage juče ubile jednu ženu.

XS
SM
MD
LG