Linkovi

Avganistan: Poginulo skoro 40 specijalaca


Avganistan: Poginulo skoro 40 specijalaca

Predsednik Avganistana Hamid Karzai izjavio je da su 31 pripadnik američkih specijalnih snaga i sedam avganistanskih specijalaca stradali kada se na istoku zemlje srušio helikopter.

Zvaničnici tvrde da nesreća u pokrajini Vardak predstavlja najsmrtonosniji incident za međunarodne snage od početka rata u Avganistanu, pre skoro 10 godina.

Koalicija je u saopštenju potvrdila da je došlo do nesreće, ali nije saopštila detalje o mogućem uzroku i žrtavama. Međutim, navodi se da je bilo izveštaja koji su nagovestili neprijateljsku aktivnost u toj oblasti.

Taliban tvrdi da su pripadnici tog pokreta projektilom oborili letelicu, koja je izvršila napad na kuću, u kojoj su se okupili pobunjenici, i da je u napadu stradalo osam ekstremističkih boraca. Te tvrdnje nisu mogle da budu potvrđene iz nezavisnih izvora, dok očevici tvrde da je u akciji učestvovalo nekoliko helikoptera i da se letelica srušila posle pokušaja da uzleti.

Predsednik Karzai izrazio je saučešće američkom kolegi Baraku Obami i porodicama žrtava. U saopštenju predsednika Obame navodi se da su njegove misli i molitve upućene porodicama žrtava i njihovim bližnjim, kao i da žali za Avganistancima koji su stradali zajedno sa američkim vojnicima.

XS
SM
MD
LG