Linkovi

Karla del Ponte: UN nemaju volju da istraže zločine u Siriji


Karla del Ponte
Karla del Ponte

Bivša glavna tužiteljka za zločine u bivšoj Jugoslaviji i Ruandi kaže: Zločini koji su počinjeni u Siriji su još gori – a Savet bezbednosti uopšte ne podržava istragu. Zato je Karla del Ponte javno objavila – da odlazi.

Del Ponteova je rekla švajcarskom listu „Blik“ da ne želi da vodi nikakvu „alibi-istragu”. Na javnoj diskusiji u okviru filmskog festivala u Lokarnu, objavila je da daje otkaz na položaj istražiteljke Ujedinjenih nacija za zločine počinjene u Siriji i to zato što je shvatila da u UN gotovo uopšte nema volje da se bilo šta oko toga uradi.

Istražna komisija UN-a osnovana je još u avgustu 2011, samo nekoliko meseci nakon početaka demonstracija protiv sirijskog predsednika Bašara al Asada, koje su kasnije prerasle u građanski rat u kojem je do sada, prema procenama, ubijeno više od 400,000 ljudi. UN je registrovao oko 5.2 miliona izbeglica, kao i dodatnih više od šest miliona interno raseljenih osoba unutar Sirije.

Del Ponteova se pridružila komisiji u septembru 2012. Sve do današnjeg dana članovi te istražne komisije od vlade u Damasku nisu dobili dozvolu da uđu u zemlju, iako redovno moraju da izveštavaju o zločinima i kršenjima ljudskih prava u toj zemlji.

Komisija periodično izdaje izveštaje o akcijama zaraćenih strana, koje predstavljaju ratne zločine ili zločine protiv čovečnosti. Komisija u izveštajima ističe da su sirijski civili glavne žrtve konflikta u Siriji. Kina i Rusija su putem veta blokirale preporuke komisije kao i usvajanje rezolucija Saveta bezbednosti da slučajevi budu predati bilo Međunarodnom krivičnom sudu ili specijalnom trubinalu za ratne zločine počinjene u Siriji.

XS
SM
MD
LG