Linkovi

KAP traži gašenje fabrike, vlada protiv


Kombinat aluminijuma Podgorica nema obezbeđenu neophodnu struju posle Nove godine, premijer Đukanović optimista

Menadžment podgoričkog Kombinata aluminijuma zatržio je od Borda direktora da donese odluku o gašenju fabrike, jer za njen rad nakon Nove godine nije obezbijeđena neophodna struja, pošto ugovor sa Elektoprivredom ističe. Vlada se, međutim, protivi takvoj inicijativi

Dogovora o isporuci električne energije između KAP i EPCG najvjerovatnije neće biti, pa je ruski partner u podgoričkoj fabrici, Centralnoevropska aluminijumska kompanija (CEAC), zatražila njeno gašenje.

Predstavnik Vlade u odboru direktora KAP-a Nebojša Dožić izjavio je, međutim, da je lično odbio zahtjev ruskog menadžmenta KAP-a za gašenje fabrike. On kaže da su pregovori za prevazilaženje situacije u toku i očekuje da će problem brzo biti riješen.

KAP će se od Nove godine “snalaziti” za struju na tržištu, jer Elektroprivreda, kojoj fabrika duguje skoro 60 miliona eura za utrošenu struju, neće biti u obavezi da isporučuje energiju velikim potrošačima poput Kombinata i Željezare. U toku su i pregovori sa njemačkim HGL-om i turskim Toščelikom oko preuzimanja, tj. kupovine fabrike. Oba interesenta traže subvencije za struju, koje bi iznosile od 10 do 12 miliona eura na godišnjem nivou.

Premijer Milo Đukanović poručio je da ima mjesta za optimizam kada je u pitanju budućnost KAP-a, kao i da vjeruje da se kroz pregovore može doći do neke usaglašene platforme koja bi otvorila šansu za opstanak fabrike:

"Treba uložiti dodatan napor da se sačuva industrija aluminijuma zato što ona predstavlja realnu šansu industrijskog razvoja, razvoja prerađivačke industrije, nove zaposlenosti, stvaranja novog društvenog proizvoda, poboljšanja izvoza, jer je u pitanju berzanska roba.

Zato, vjerujem da je svima razumljivo što Vlada ulaže tolike napore da pokuša da spasi tu proizvodnju i da dođe do održivosti takve logike. Naravno, znamo da se to ne može činiti po svaku cijenu, ali nam se čini da je još vrijedno pokušavati da se spasi ta proizvodnja"

Fabrika pored nagomilanih dugova za stuju ima i problema sa isplatom zarada zaposlenih. Zbog dugova prema EPCG, kompanija je bila primorana da smanji potrošnju elektirčne energije na pola, ugasi dio ćelija, a samim tim i smanji proizvodnju.

Međutim, mala je vjerovatnoća da će doći do gašenja fabrike, uprkos želji ruskog vlasnika, zbog ogromnih posljedica koje bi to ostavilo na crnogorsku ekonomiju. Prema mišljenju stručnjaka, bruto domaći proizvod pao bi dva do tri odsto, a izvoz 15 odsto, što bi za crnogorsku ekonomiju bio dodatan problem.

Takođe, pao bi i kreditni rejting Crne Gore, zaduživanje bi bilo skuplje, kao i krediti za domaćinstva, koji bi poskupili tri do četiri odsto.
XS
SM
MD
LG