Linkovi

Kantrimen: Važan korak na putu Srbije ka EU


Kantrimen: Važan korak na putu Srbije ka EU
Kantrimen: Važan korak na putu Srbije ka EU

Visoki funkcioner Stejt Departmenta, Tomas Kantrimen, u ekskluzivnom intervjuu za Glas Amerike kaže da je hapšenjem Gorana Hadžića, Srbija pokazala da je ozbiljno shvatilasvoje obaveza prema međunarodnom sudu u Hagu, što je "važan korak na putu do statusa kandidata za članstvo u EU".

Kantrimen je takođe napomenuo da pred službenim Beogradom, u kontekstu evrointegracija Srbije, stoji još niz obaveza - prvenstveno onih koje se odnose na untrašnje reforme i odnose u regionu.

Kantrimen je u Otvorenom studiju Glasa Amerike govorio i o aktuelnom dijalogu vlasti Srbije i Kosova.

Glas Amerike: Kakve su po vama implikacije hapšenja Gorana Hadžića za Srbiju, njenu saradnju sa Haškim tribunalom i buduće evropske perspektive?

Kantrimen: Veoma pozitivno ocenjujemo hapšenje Gorana Hadžića. To je veoma jasan pokazatelj da Beograd ozbiljno shvata svoje obaveze prema Haškom tribunalom. To je i veoma važan korak ka statusu kandidata za EU. To nije kraj priče, ima još da se radi, pre svega u pogledu unutrašnjih reformi i regionalne saradnje.

Glas Amerike: Hapšenjem Gorana Hadžića zatvoreno je jedno poglavlje na Balkanu. Da li verujete da će tim hapšenjem biti ubrzan proces pomirenja u regionu, i da li će time biti ostvarena misija Haškog tribunala?

Kantrimen: Nadamo se da će efekat biti baš takav, da to bude još jedan vidljiv znak pomirenja i boljih odnosa svih etničkih grupa u regionu. Ima mnogo takvih pozitivnih signal, kao što je bio nedavni sastanak na Brionima predsednika Tadića, Josipovića i predsedništva BiH. Mislim da postoji nova atmosfera i takvi koraci mogu samo da pomognu.

Glas Amerike: Kako ocenjujete odluku vlade Kosova da uvede embargo na uvoz robe iz Srbije?

Kantrimen: Žao nam je što se vlada Kosova osetila prisiljenom da pribegne reciprocitetu u trgovinskim odnosima sa Srbijom. Istovremeno, moramo da sagledamo istinu, a to je da je Srbija počela isti takav embargo na robu sa Kosova pre dve i po godine, i taj srpski embargo na robu sa Kosova je nelegalan prema CEFTA sporazumu koji je Beograd potpisao pre nekoliko godina a koji ne dozvoljava takav embargo ni sa strane Srbije niti Kosova. Želimo da vidimo legalni pristup i Beograda i Prištine.

Glas Amerike: Vašington pridaje veliki značaj dijalogu Beograda i Prištine. Kako ocenjujete dosadašnji tok pregovara u Briselu i njihovo odlaganje za septembar?

Kantrimen: To odlaganje ima veze sa pitanjem o novoj odluci Prištine. U stvari odluka gospodina Kupera da otkaže ovonedeljni sastanak doneta je na osnovu nespremnosti srpske vlade da ukine svoj embargo na kosovsku robu. Nažalost, nije bilo moguće da ove nedelje održimo nove pregovore zbog tog stava. Ali ipak smo optimisti da i Srbija i Kosovo mogu da nadju praktična rešenja za pitanja svakodnevnog života i ovo je dobar primer. Ako možemo da uspostavimo slobodno tržište izmedju Srbije i Kosova moguće je da ćemo uspeti u mnogo većim pitanjima tog dijaloga.

Još jedno, već smo čuli da je važno da Beograd ispuni sve unutrašnje reforme, i ima najbolje moguće regionalne odnose sa susedima, ali isto je Evropljanima važno koliko jedan kandidat za status člana EU izvršava svoje obaveze. Danas smo videli veoma pozitivan primer, kada je Beograd ispunio jednu veoma važnu obavezu prema Haškom tribunalu, ali istovremeno vidimo negativan primer, kako Beograd zadnje dve i po godine bez legalnog razloga krši svoje obaveze na slobodnom tržištu. Kada vidite i pozitivne i negativne primere imate razloga za zabirnutost ako, kao što je moj slučaj, želite da vidite uspešnu kandidaturu Beograda za članstvo u EU.

Glas Amerike: Imate li neku posebnu poruku za naše gledaoce?

Kantrimen: Samo bih rekao da ovaj dijalog ne treba da podrazumeva veliki politički kompromis ni sa strane Prištine niti Beograda, ali može da ima veoma praktičnu i pozitivnu korist za obe strane. Svi koji kritikuju učestvovanje u dijalogu, opozicija na Kosovu i opozicija u Srbiji, to rade samo iz političkih razloga i ne sagledavaju šta može da bude pozitivno i doprinese boljem životu i Srba i Albanaca na Balkanu.

XS
SM
MD
LG