Linkovi

Kameron i Merkel o reformi EU


Britanski premijer Dejvid Kameron i nemačka kancelarka Angela Merkel tokom susreta u Berlinu
Britanski premijer Dejvid Kameron i nemačka kancelarka Angela Merkel tokom susreta u Berlinu

Britanski premijer Dejvid Kameron je protekle nedelje posetio više evropskih prestonica u nastojanju da pridobije podršku za svoje ideje o reformi Evropske unije.

Britanski premijer Dejvid Kameron je protekle nedelje posetio više evropskih prestonica u nastojanju da pridobije podršku za svoje ideje o reformi Evropske unije. Medjutim, ključni sastanak sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel ostavio je za kraj.

Kameron se zalaže za izmenu osnovnih sporazuma Unije pre referenduma o tome da li će Britanija ostati članica Unije, koji bi trebalo da se održi pre kraja 2017. Podrška nemačke kancelarke bila bi neophodna Kameronu da bi eventualni dogovor mogao da predstavi podeljenoj britanskoj javnosti.

“Očekujem, nadam se i verujem da Evropa može da pokaže potrebnu fleksibilnost i da, kada jedan važan igrač i zemlja koja je medju onima koje najviše doprinose, kaže da ima odredjene probleme, da tim problemima može da se pozabavi.”

Medjutim, analitičar Dejvid Stabs iz banke Džej Pi Morgan kaže da bi Kameron trebalo da bude realističan u pogledu onog što može da se postigne.

“Možda su moguće neke promene, koje ne bi zahtevale novi sporazuum Unije, na primer u pogledu toga da migranti imaju pravo na beneficije. To je možda moguće. Možda i novi pokušaj da se sprovede dalja liberalizacijja jedinstvenog tržišta.”

Kancelarka Merkel, koja svakako ne želi da Britanija napusti Uniju, dala je pozitivnu ocenu razgovora.

Ućiću konstruktivno u ove razgovore. Želim da se pronadje rešenje i kada pomislim na to kako smo počeli pregovore o srednjoročnom budžetu i kako smno našli rešenje mislim da je to to dobar primer načina na koji možemo da približimo naizgled nepomirljiva gledišta.”

Kameron je ranije tokom nedelje boravio u Hagu, Parizu i Varšavi, Tamošnji lideri su takodje izrazili želju da Britanija ostane članica Unije. Medjutim promena sporazuma Unije da bi se izašlo u susret Britaniji je nešto čemu se mnogi protive.

XS
SM
MD
LG