Linkovi

Lični razlozi opredeljuju demokrate u Kaliforniji


Demokratski predsednički pretendenti Hilari Klinton i Berni Sanders

Pretendenti na predsedničku nominaciju Demokratske stranke, Hilari Klinton i Berni Sanders ovde izborne kampanje za primarne izbore u Kaliforniji. Volonteri iz obe kampanje telefoniraju i kucaju na vrata kako bi podstakle birače da izađu na glasanje u utorak, 7. juna. Mnoge demokrate kažu da su im pokrenuta pitanja podjednako važna kao i karakter samih kandidata, i daju vrlo lične razloge za podršku Klinton ili Sandersu.

Nakon kratke obuke o direktnom kontaktiranju glasača, Lašane Džons kreće na put da podseti ljude da glasaju za Bernija Sandersa.

"On je iskren. Mogu da mu verujem. Brinem za budućnost svojih malih rođaka, moje sestre, moje buduće dece, to je stvarno kombinacija svega onoga čega je on simbol."

Sandersova platforma odnosi se na sve veći jaz između bogatih i srednje klase. On se zalaže za besplatne srtudije i želi da poveća federalne minimalne zarade sa 7 dolara i 25 centi na 15 dolara na sat ... nešto što je moglo da pomogne Džons dok je odrastala sa samohranim roditeljem.

"Toliko smo se borili. Bili smo jedne godine beskućnici kada sam bila u srednjoj školi. Veća minimalna plata je mogla mnogo da nam pomogne.”

Deni Sančez čvrsto veruje da bi njegova kandidatkinja Hilari Klinton, bila bolja.

“Mislim da je Berni dobar kandidat, ali njegove ideje su pomalo nerealne. Što se tiče minimalne zarade, Hilari Klinton tako nešto podržava od ranije. Ona je to gurala u Njujorku i uspela je. Sada to takođe gura u Los Anđelesu. Neka od pitanja koje Sanders zagovora, i Hilari pokušava da rešava. "

Sančez, koji je meksičkog porekla, kaže da je za njega reforma imigracionog sistema najvažnije pitanje, jer su njegovi roditelji doseljenici u Ameriku.

"Ovde su došli na ilegalan način. Očigledno je da su posle toga kenuli da se školuju. Stekli su državljanstvo i bili veoma srećni što su mogli da glasaju. Već odavno izlaze na izbore, a plaćaju porez kao svi ostali Amerikanci, i zato mislim da svako zaslužuje svoj američki san.”

Kao i mnoge druge pristalice Hilari Klinton, Sančez veruje da ona kao jači kandidat može svoja obećanja i da ostvari. Međutim, ako Klinton bude demokratski predsednički kandidat, priličan broj pristalica Sandersa, među kojima i Lašane Džons, kažu…

“… ja sam sto odsto za – ili Sanders ili niko…”

Analitičari kažu da ova vrsta osećanja - nećemo da glasamo za protivničkog kandidata - nije neobična u tako konkurentnim primarnim izborima. Ali mnogo se može promeniti od danas do novembra - dok demokratski birači budu razmatrali mogućnost da Donald Tramp postane predsednik.

XS
SM
MD
LG