Linkovi

Karzai: Nadležnost za bezbednost do 2014.


Učesnici medjunarodne konferencije podržali su plan avganistanskog predsednika Hamida Karzaija da avganistanske snage preuzmu odgovornost za bezbednost u zemlji do 2014. godine.

Na skupu u Kabulu, predstavnici više od 60 zemlja i organizacija takodje su podržali zahtev predsednika Karzaija upućen medjunarodnoj zajednici da barem 50 odsto razvojne pomoći bude distribuirano posredstvom avganistanske vlade. Više od 40 milijardi medjunarodnih donacija utrošeno je na Avganistan od 2001.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton poručila je delegatima da su SAD „ohrabrene“ radom avganistanske vlade na unapredjenju državne uprave i borbi protiv korupcije, ali je dodala da je „pred vladom još mnogo posla“.

Takodje je navela da će SAD nastaviti da pomažu Avganistanu daleko posle jula 2011, što je datum koji je odredila Obamina administracija za početak povlačenja američkih vojnika.

Jul 2011. je rok koji odražava naš stav u pogledu hitnosti tog procesa, ali i našu rešenost. Tranzicija je suviše važan proces da bi se beskonačno odlagao, ali taj rok je samo početak nove faze, a ne kraj našeg angažovanja“, istakla je Klinton.

U izjavi objavljenoj sa jednodnevne konferencije takodje je podržan niz avganistanskih inicijativa čiji je cilj da se preuzme veća kontrola nad bezbednošću i razvojem, uključujući i plan za reintegraciju talibanskih boraca koji polože oružje, odreknu se Al-Kaide i prihvate ustav Avganistana.

Uprkos snažnim merama bezbednosti, zbog projektila ispaljenih na aerodrom u Kabulu u utorak je skrenut sa kursa avion kojim su putovali Generalni sekretar UN, Ban Ki-mun i šef švedske diplomatije.

Generalni sekretar UN, koji je bio domaćin konferencije zajedno sa predsednikom Karzaijem, pozvao je avganistanski narod da se ujedini, ostvari mir procesom pomirenja, i izgradi budućnost zasnovanu na ekonomskom razvoju.

Takodje je apelovao na avganistansku vladu da zaštiti ljudska prava i pozove na odgovornost odgovorne za kršenja ljudskih prava. Ban i sekretar Klinton ujedno su pozvali avganistansku vladu da obezbedi poštovanje prava žena.

XS
SM
MD
LG