Linkovi

Počinje medjunarodna konferencija u Kabulu


U Avganistanu se u utorak održava velika medjunarodna konferencija, a cilj zemlje domaćina je da svetskim liderima pokaže da je u stanju da preuzme kontrolu nad svojom bezbednošću i razvojem.

Snage bezbednosti su u ponedeljak bile rasporedjene širom Kabula, gde su počeli da pristižu najviši zvaničnici iz više od 60 zemalja i medjunarodnih grupa, medju kojima je i Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-Mun.

Avganistanski zvaničnici kažu da će vlada u Kabulu uveriti medjunarodne donatore da je rešena da unapredi upravu, ekonomski i socijalni razvoj i vladavinu zakona, dok ujedno traži veću kontrolu nad milijardama dolara medjunarodne pomoći koja se uliva u zemlju.

Američki državni sekretar Hilari Klinton, koja je u ponedeljak doputovala u Kabul na konferenciju, poručila je novinarima da će skup pokazati veće liderstvo u Avganistanu, i dodala da su u borbi protiv korupcije u Avganistanu odigrale ulogu i SAD i avganistanska vlada.

Očekuje se da će avganistanski predsednik Hamid Karzai, koji je domaćin samita, izneti vremenski okvir u kojem će avganistanska vojska i policija preuzeti odgovornost za bezbednost u zemlji.

Pre polaska na konferenciju u ponedeljak, nemački ministar inostranih poslova Gvido Vestervele pozvao je da se nadležnost za bezbednost u zemlji prenese na avganistanske snage do 2014.

Takodje se očekuje da će avganistanski zvaničnici izneti detalje vladinog programa čiji je cilj ponovna integracija talibanskih boraca koji pristaju da polože oružje, osude aktivnosti Al-Kaide i priznaju ustav Avganistana.

XS
SM
MD
LG