Linkovi

"Nikolić i Dačić mogu da reše pitanje Kosova"


Džeozef Griboski, predsednik Instituta za verska pitanja i javnu politiku u Vašingtonu

Politički analitičar Džozef Griboski komentariše novonastalu situaciju na srpskoj političkoj sceni

Kako se Vašingtonu ocenjuje izbor Tomislava Nikolića za predsednika i Ivice Dačića za mandatara za sastav nove vlade? Za Glas Amerike o tome govori politički analitičar i predsednik Instituta za verska pitanja i javnu politiku, Džozef Griboski.

Griboski: “Mislim da je ovo veoma pogodan trenutak da Beograd krene putem aktivne bilateralne politike prema Vašingtonu. U poslednje vreme, primećuje se da srpska diplomatija nije, recimo, toliko prisutna ili aktivna u Kongresu, diplomatskim krugovima, 'tink-tenk' organizacijama ili u srpskoj dijaspori. Mislim da su za takvu situaciju podjednako krivi i Vašington i Beograd. Vašington se još nije odvojio i oslobodio događaja iz perioda 90-ih godina prošlog veka, a Beograd u poslednjih nekoliko godina deluje diplomatski letargično i bezidejno“.

Glas Amerike: Kakav bi stav Nikolić i Dačić mogli da zauzmu prema Evropskoj uniji, Kini, Rusiji,kao i Turskoj?

Griboski: „Predsednik Tadić je svojevremeno uočio moguće koristi od odnosa sa Kinom, mada prekasno i premalo, suprotno njegovom insistiranju na približavanju EU. Nikolić će svakako nastaviti putem evropskih integracija i nastojati na daljem unapređenju odnosa sa Rusijom, Turskom, kao i sa Kinom. Mada su odnosi sa EU važni, odnosi sa Rusijom i Kinom bi mogli da postanu možda još važniji. Ukoliko Peking, Moskva i Istanbul omoguće plodonosnu ekonomsku saradnju, važnost EU će, po mom mišljenju, ići silaznom putanjom“.

Glas Amerike: U pogledu ključnog kosovskog pitanja, kako bi nova vlada mogla da se postavi?

Griboski: „U odnosu na Kosovo, Nikolić se priklanjao više nacionalnoj, a Tadić međunarodnoj poziciji, a sada imate novu vladu sa moguće dva oprečna stava, ako hoćete, desnicu i levicu, oličenu u Nikoliću i Dačiću. U kontekstu kosovske problematike, teško je ignorisati nezavisnost Kosova, što bi moglo da dovede do usaglašavanja stavova predsednika i premijera Srbije, uzimajući u obzir Dačićeve predloge za soluciju kosovskog problema, uključujući i podelu. Ako Nikolić i Dačić preduzmu aktivan, angažovan, ali oprezan i studiozan pristup kosovskom pitanju, Srbija bi mogla da pronađe rešenje za taj ključni regionalni problem i bude za to nagrađena novom podrškom i uticajem u međunarodnim krugovima“.

Komentari (5)

Ovaj forum je zatvoren
XS
SM
MD
LG