Linkovi

Tusk: Grčka više nema prostora za kockanje


Grčki premijer Aleksis Cipras razgovara sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel na samitu EU i zemalja Latinske Amerike i Kariba u Briselu.
Grčki premijer Aleksis Cipras razgovara sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel na samitu EU i zemalja Latinske Amerike i Kariba u Briselu.

Grčka nije uspjela da na marginama samita koji je danas okončan u Briselu postigne sporazum sa medjunarodnim kreditorima.

Obavljeni su ozbiljni i teški razgovori ali sporazuma još uvijek nema, saopšteno je uz nadu da će intenzivan nastavak pregovora Atine sa Medjunarodnim monetarnim fondom, Evropskom centralnom bankom i Evropskom komisijom ipak dovesti do svima prihvatljivog rješenja prije nego što se naredne sedmice sastanu ministri finansija euro-zone i donesu konačnu odluku o sudbini grčkih dugova.

Priča se ponavlja sa obaveznim dramatičnim elementima i svaki od susreta o rješavanju grčkih dugova se, ne bez razloga, naziva posljednjom šansom - na to su danas upozoravali svi sagovornici grčkog premijera, a predsjednik Evropskog savjeta, Donald Tusk, je na kraju dana izjavio:

"Moje je mišljenje da grčka vlada mora biti malo više realistična. Više nema prostora za kockanje, nema vremena za to, konačni dan dolazi, neko reče da je igra već završena i zato ja mislim da je naredni sastank euro-grupe ključni i trebao bi biti i donijeti konačnu odluku. Vremena više nema".

Susreo se premijer Cipras sa svima koji donose odluke i, kako tvrde izvori bliski razgovorima, zajednicko susretima je bio snažan pritisak na Grčku da prihvati realnost - posljednje tranše pomoći od

7,2 milijarde neće biti ukoliko se ne ispune zahtjevi kreditora za smanjenjem penzija, reformom poreskog sistema.

"Imali smo veoma ozbiljnu diskusiju sa grčkim premijerom i postoji opredjeljenje da Grčka narednih dana radi zajedno sa tri institucije, kako bi se pojasnila sva otvorena pitanja. Nadam se da će to dovesti do potrebnog napretka. Svaki dan se računa, ali, koliko ja mogu da vidim, postoji spremnost da da se zajedno sa institucijama radi na rješenju", kaže nemačka kancelarka Angela Merkel.

Do kraja mjeseca Grčka mora Medjunarodnom monetarnom fondu isplatiti 1 i po milijardu eura, novac koji bez medjuna rodne finansijske pomomći nema u svojoj kasi - vrijeme ističe i nervoza na svim stranama raste uz još uvijek snažnu nadu da će se doći do rješenja, kako reče neko na današnjem summitu: ne trebaju nam više jalovi pregovori - treba nam hitan sporazum.

XS
SM
MD
LG