Linkovi

Jeremić: Moramo doći do zajedničkog rešenja o statusu Kosova

  • Vesti Amerike

Luksemburg nastavlja snažno da podržava put Srbije ka punopravnom članstvu u Evropsku uniju, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije, Vuk Jeremić, posle razgovora sa luksemburškim šefom diplomatije, Žanom Aselbornom.

Jeremić je takodje naglasio da očekuje da će se, posle odluke Medjunarodnog suda pravde o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova, otvoriti nove prilike za evropsku integraciju celog Zapadnog Balkana.

Ministri spoljnih poslova Srbije i Luksemburga razgovarali su o budućnosti Zapadnog Balkana u EU, regionalnoj saradnji, a neizbežna je bila i tema budućeg statusa Kosova i Metohije.

"Smatramo da je dogovor moguć. Ono što Srbija ne može da prihvati, to je jednostrano proglašena nezavisnost, ali nakon onoga što sud bude rekao, mi očekujemo da će to biti ono što očekujemo - da je medjunarodno pravo prekršeno", izjavio je Jeremić.

On je izrazio i nadu da će posle odluke suda u Hagu doći do konsenzusa o konačnom statusu Kosova.

"Nadam se da ćemo svi biti u situaciji da dodjemo do kompromisnog rešenja prihvatljivog za sve – Evropsku uniju, Srbiju i privremene institucije vlasti u Prištini", rekao je srpski ministar spoljnih poslova.

Šef luksemburške diplomatije, Žan Aselborn, takodje je izjavio da će ovo biti važna godina za region Zapadnog Balkana - "Uveren sam da će posle donošenja odluke Medjunarodnog suda pravde, Srbija doneti odluke koje će približiti stavove zemalja u regionu. To će stvoriti novu dinamiku i mi u Luksemburgu smo uvereni da Srbija ima osećaj da donese odluke u interesu Srbije i celog regiona."

Ministar Jeremić se tokom jednodnevne bilateralne posete Luksemburgu sastao i sa predsednikom parlamenta, Loranom Mozarom, a zatim otputovao u Brisel na sastanak sa komesarom za proširenje Evropske unije, Štefanom Fileom.

XS
SM
MD
LG