Linkovi

Kacin: Situacija na Kosovu bizarna


Evropski parlamentarci danas saslušali direktora za Balkan Evropskog servisa za spoljne poslove, Miroslava Lajčaka, koji ih je upoznao sa stavom Unije prema zapadnobalkanskom regionu
Evropski parlamentarci danas saslušali direktora za Balkan Evropskog servisa za spoljne poslove, Miroslava Lajčaka, koji ih je upoznao sa stavom Unije prema zapadnobalkanskom regionu

Direktor za Balkan Evropskog servisa za spoljne poslove, Miroslav Lajčak, danas je upoznao evropske parlamentarce sa stavom Unije prema zapadnobalkanskom regionu, gde, kako je naglasio, dijalog Beograda i Prištine ima posebnu važnost. Cilj je poboljšati život ljudi i rešiti praktična pitanja, ukazao je Lajčak, najavljujući novi krug razgovora - pre Uskrsa.

Sada kada je formirana vlast na Kosovu jedan od njenih prvih prioriteta bi trebalo da bude što uspješniji dijalog sa Beogradom, rekao je danas direktor za Balkan Evropskog servisa za spoljne poslove članovima spoljno-političkog komiteta Evropskog parlamenta - uvjeren da je to od ključne važnosti i za regionalnu stabilnost.

"Prva dva sastanka, održana tokom marta su bila u konstruktivnoj atmosferi. Naredni će biti prije Uskrsa. Nema spektakularnih rezultata, ali je riječ o brojnim diskusijama o različitim pitanjima koja se tiču svakodnevnog života. Već ima progresa i to po pitanju matičnih knjiga i u regionalnoj sradnji. Dijalog se vodi u teškim uslovima i Unija ostaje opredjeljena razgovorima koji su naš ovogodišnji prioritet", rekao je Miroslav Lajčak.

Specijalni izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, Jelko Kacin se osvrnuo na konkretne probleme.

"Situacija je bizarna - posle izbora na Kosovu Srbi su dio rješenja, dio su kosovske vlade, imaju tri ministra, imaju zamjenika premijera, koji je zadužen za lokalnu samoupravu. Srbi imaju svoje gradonačelnike, ali ih Beograd ne priznaje. Potpuno ih ignorišu. Treba naći načina da ih Beograd pusti da rade, odnosno da urade nešto za Srbe i Albance u tim opštinama. Vjerujem da bi ovo trebalo da bude dio dijaloga Beograda i Prištine. Ne tražim priznanje kosovske nezavisnosti, tražim praktična i sprovodiva rješenja za gradonačelnike koji se brinu za Srbe koji su ostali na Kosovu", poručio je Kacin.

Bilo je danas riječi i o situaciji u kojoj je Kosovo, jedino u regionu, bez mogućnosti bezviznog putovanja za njegove gradjane. Takođe se razgovaralo o tome da EU trenutno traži prelazno rješenje za period izmedju odlaska medjunarodnog predstavnika i postavljenja specijalnog evropskog izaslanika.

U medjuvremenu, odgovarajući na pitanja parlamentaraca, Lajčak je utvrdio kako je evropska civilna misija na Kosovu odvojila sredstva i formirala specijalnu jedinicu za zaštitu svjedoka u istrazi o zločinima i trgovini ljudskim organima na temelju izvještaja Savjeta Evrope. S tim u vezi, do sada je razgovarano sa autorom izvještaja, Švajcarcem Dikom Martijem i odredjenim brojem svjedoka, rekao je danas Lajčak.

XS
SM
MD
LG