Linkovi

Javna tribina o članstvu u NATO-u


U okviru prve faze „V Speaking tour-a”, u Podgorici je u ponedjeljak, 21. septembra 2015. godine, održana javna tribina o NATO-u. (gov.me)

Ministar vanjskih poslova i evropskih integracija, Igor Lukšić tvrdi da je u moru dezinformacija, važno je da građani čuju prave argumente zašto je za Crnu Goru dobro da postane članica NATO alijanse.

Članstvo u NATO jeftinije je, donosi sigurnost i tačno se zna šta državu očekuje ako postane članica, poručio je nacionalni koordinator za Alijansu, Vesko Garčević, na Javnoj tribini o NATO navodeći da niko nije objasnio pod kojima uslovima se može ostvariti neutralnost i koliko košta.

On je ocijenio je da se dijalog o toj temi vodi mnogo intezivnije nego ikad do sada i da je članstvo u NATO višestruko korisno:

„Članstvo u NATO je jeftinije, donosi nam sigurnost i znamo tačno nas čeka ako postanemo članica Alijanse. Za razliku od toga, niko nam nije objasnio šta nam donosi neutralnost, koliko košta, ni pod kojim uslovima možemo to da ostvarimo“, poručio je Garčević na javnoj tribini o NATO-u.

Ministar vanjskih poslova i evropskih integracija, Igor Lukšić tvrdi da je u moru dezinformacija, važno je da građani čuju prave argumente zašto je za Crnu Goru dobro da postane članica NATO alijanse.

"Siguran sam da kad stvari postavimo na racionalan način, razumjećemo zbog čega je već više godina, praktično od dana obnovljene nezavisnosti, članstvo u NATO i EU postavljeno kao strateški državni cilj Crne Gore. To nije slučajno, zato što mi ove procese vidimo kao jedinstvenu kampanju Crne Gore za Evropu, evropeizaciju Crne Gore, proces koji u sebi sadrži nekoliko strateških elemenata", kazao je Lukšić.

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država, Margaret Uehara je ocijenila da će članstvo u NATO biti dobro za sve građane, ali je, smatra ona, vrlo važno pričati o tome.

"Želimo da kroz ovaj proces učinimo Crnu Goru mjestom koje je sigurno za život, u kome postoji vladavina prava, u kome se ekonomija stalno razvija i to su ciljevi koje imaju SAD, jer želimo da vidimo Crnu Goru kao takvu zemlju. U tom procesu, NATO je samo jedan korak koji će voditi ka tim ciljevima", rekla je Uehara.

Komandant kontigenta Vojske Crne Gore u misiji ISAF smatra da je NATO najefikasnija organizacija na svijetu.

"Alijansa može služiti kao primjer kako urediti sistem i omogućiti da vojnik i politički rukovodioci rade zajedno i donose zajednička i najefikasnija moguća rješenja."

Državni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Slovačke, Igor Slobodnik kazao je da postoji opšti konsenzus da bi moglo doći do poziva Crnoj Gori.

Slobodnik je objasnio da taj poziv znači početak ozbiljnih i dugih pregovora o konačnom članstvu Crne Gore u NATO. On je rekao da je Crna Gora prepoznata kao lider evropskih i evroatlanskih integracija.

XS
SM
MD
LG