Linkovi

Tramp i Abe o bezbednosnoj saradnji


Novoizabrani američki predsednik Donald Tramp sastao se u četvrtak sa ključnim savetnicima i kandidatima za najviše položaje u novoj vladi, dok bi kasnije trebalo da razgovara sa prvim inostranim zvaničnikom, japanskim premijerom Šinzom Abeom.

Tramp se u Njujorku sastao sa bivšim državnim sekretarom Henrijem Kisindžerom, koji je bio na tom položaju 1970-tih godina. Takođe je trebalo da razgovara sa guvernerkom Južne Karoline Niki Hejli, mogućim kandidatom za državnog sekretara.

Još nije poznato kada bi novoizabrani predsednik mogao da donese odluku o članovima svog kabineta, dok je njegova saradnica Kelien Konvej rekla da bi to moglo da se dogodi pre praznika Dana zahvalnosti, 24. novembra.

U međuvremenu, japanski premijer je uoči sastanka sa Trampom rekao da će da naglasi važnost bezbednosne saradnje između Sjedinjenih Država i Japana. Pre polaska iz Japana, u razgovoru sa novinarima, Šinzo Abe je rekao da će sa Trampom razmotriti njegovu viziju budućnosti :

“Japansko-američki savez je od životnog značaja za japansku diplomatiju i bezbednost. Saradnja jedino može da bude uspešna ako je zasnovana na poverenju. Voleo bih da poboljšam to poverenje u razgovoru sa Trampom. A zasnovano na istom principu, želeo bih da sarađujemo na miru i poboljšanju sveta. “

Tokom kampanje, Tramp je doveo u pitanje nekoliko značajnih sporazuma o američko-japanskim odnosima. Tramp je izneo ideju da Japanu i brojnim zemljama u tom delu sveta dozvoli posedovanje nuklearnog oružja, dok bi insistirao da te zemlje plaćaju veće iznose za podršku raspoređivanju američkih snaga u istim zemljama.

Sjedinjene Države imaju pedeset i tri hiljade pripadnika oružanih snaga u Japanu, uz četrdeset i tri hiljade članova porodice, i pet hiljada civilnih službenika američkog Sekretarijata za odbranu.

Osim pogodnosti za Japan, pristalice odbrambenog saveza ukazuju da Sjedinjene Države imaju strateške koristi od vojnog prisustva u tom delu sveta.

Od pobede na izborima, Tramp je telefonom razgovarao sa brojnim svetskim liderima, uključujući egipatskog predsednika, Abdela Fataha al Sisija, nemačku kancelarku, Angelu Merkel i ruskog predsednika, Vladimira Putina.

Medjutim, sastanak sa Abeom je prvi lični susret Trampa sa jednim stranim liderom tokom priprema za preuzimanje predsedničke dužnosti početkom iduće godine.

XS
SM
MD
LG