Linkovi

Japan šalje sondu prema Veneri


Raketa japanske svemirske agencije JAKSA, koja nosi oznaku H2A202, poneće ka Veneri dve posebne letelice - orbiter Akatsuki, koji će delovati kao prvi Venerin meteorološki satelit, i sondu IKAROS sa pogonom na sunčev vetar.

Satelit Akatsuki obletaće 2 godine oko Venere u eliptičnoj orbiti koja će ga dovoditi na svega 300 kilometara od njene površine. Pet kamera na njemu snimaće promene u atmosferi te planete u 3 dimenzije, a jedna od njih će snimati čak i munje. Druga će moći da prodire kroz guste oblake sumpora i možda otkrije dokaze o vulkanskoj aktivnosti.

Masato Nakamura je vodeći naučnik tima koji priprema projekat Akatsuki.

"Poslednjih godina postalo je tehnički moguće sprovesti istraživanja o meteorološkim uslovima na Veneri. Koristićemo tehnologiju sličnu onoj na meteorološkim satelitima iznad zemlje. Venera je po veličini slična zemlji i prima otprilike istu količini svetla od sunca," kaže Nakamura.

Dve planete takođe imaju sličnu gustinu, a smatra se da Venera ima i slično jezgro, sa velikom količinom gvožđa. Ali na Veneri vlada temperatura od 460 Celzijusovih stepeni, dok vetrovi dostižu brzinu od 400 kilometara na sat, 60 puta brže od brzine obrtanja planete.

Profesor Nakamura kaže da je jedan od najvažnijih ciljeva ove misije otkrivanje uzroka te neobične pojave.

"Venera jedva da se okreće, dok njen omotač od ugljendioksida obleti planetu za 4 zemaljska dana. To je krajnje neobična pojava - da je centar gotovo nepokretan dok se atmosfera kreće velikom brzinom," kaže Nakamura.

Kada satelit Akatsuki bude ušao u orbitu, od rakete će se odvojiti i sonda IKAROS, koju šef tog projekta, Mori Osamu, opisuje kao "svemirsku jahtu".

"Jahte na zemlji plove po vodi gonjene snagom vetra. Svemirska jahta imaće jedro koje će je pokretati snagom svetla sa sunca," kaže Osamu.

Njeno jedro od poliamidne smole, debljine svega 7 i po mikrona, skupljaće fotone emitovane od sunca postepeno ubrzavajući kretanje. Taj eksperiment pružiće važne podatke za razvoj efikasnog sistema propulzije koji bi, uz jonski motor, trebalo da osigura pogon sondi koja će biti lansirana kasnije, ka planeti Jupiter.

XS
SM
MD
LG