Linkovi

Nevreme u Japanu


Uništeni putevi u Japanu nakon prošlogodišnjeg cunamija
Uništeni putevi u Japanu nakon prošlogodišnjeg cunamija

U snažnoj oluji koja je juče pogodila Japan, četiri osobe su poginule, firme su zatvorene, a vazdušni i železnički saobraćaj poremećeni.

Uragan je naleteo na glavno ostrvo Honšu vetrovima snage do 144 kilometra na sat. Glavni avioprevoznici, „Džapan erlajns“ i „Ol Nipon ervejs“, otkazali su stotine domaćih i međunarodnih letova, a međugradski železnički saobraćaj je prekinut na celom ostrvu.

Oluja je prekinula napajanje električnom energijom rashladnog sistema skladišta goriva u nuklearnoj elektrani na severu Japana, ali je vlasnik elektrane, kompanija „Tohoku elektrik pauer“, saopštila da je snabdevanje energijom uspostavljeno za tridesetak minuta.

Prošlogodišnja nuklearna kriza u Japanu je počela kada je cunami prekinuo snabdevanje energijom rashladnih sistema u nuklearnoj elektrani u Fukušimi, što je izazvalo topljenje tri reaktora. Dve osobe su poginule prilikom rušenja kuća na severu i jugu Japana.

Poginuli su i stariji muškarac koji je pao sa krova kuće i devojka na koju se srušilo drvo. Meteorolozi javljaju da se nevreme danas kreće pre nekim delovima severnog Japana.

XS
SM
MD
LG