Linkovi

Sneg otežava situaciju u Japanu


Japanski car Akihito se obraća naciji

Gusti sneg prekrio je ruševine po razorenim gradovima severoistočnog Japana i preživeli imaju teškoće da se zagreju dok čekaju isporuke zaliha hrane, vode i goriva.

Medjunarodni timovi i japanski vojnici proveli su današnji dan prekopavajući ruševine, tragajući za telima poginulih u prošlonedeljnom rekordno snažnom zemljotresu i cunamiju.

Japanski car Akihito se danas obratio naciji i pozvao narod da čuva snagu i moral posle katastrofalnog zemljotresa i cunamija. On je rekao da ga "duboko pogađa tragična situacija" na pogođenim područjima i da se moli da među ruševinama ima još preživelih ljudi.

Car Akihito je rekao da strepi zbog "ozbiljne situacije" u nuklearnoj elektrani Fukušima i izrazio nadu da će hitne mere koje se preduzimaju sprečiti da se situacija pogorša. On je takođe podsetio da vlada ulaže velike napore da pomogne preživelima, ali da hladno vreme, nestašica hrane, pijaće vode i goriva, otežavaju život evakuisanih stanovnika.

Timovi iz Sjedinjenih Država, Britanije i Kine su u grupi od 200 stranih specijalista koji pomažu u današnjim spasilačkim nastojanjima u gradu Ofunato, praktično zbrisanom u prošlonedeljnom cunamiju.

Improvizovana prihvatilišta su prepuna jer je u njima smešteno oko pola miliona beskućnika posle najjačeg u istoriji zemljotresa magnitude 9 stepeni. Jaki naknadni potresi i dalje potresaju tlo.

XS
SM
MD
LG