Linkovi

Velike teškoće u traganju za preživelima


Pripadnici japanskih snaga odbrane spašavaju preživele posle katastrofalnog zemljotresa

Oko 100 hiljada japanskih vojnika, uz pomoć spasilačkih ekipa iz više od deset zemalja, tragaju za preživelima u području koje su u petak opustošili zemljotres i plimski talas cunami. Njihove napore otežavaju nestašice struje i teška oštećenja infrastrukture, komplikujući pokušaje da stignu do najteže pogođenih područja.

Više od hiljadu tela pronađeno je danas po obalama jedne severoistočne oblasti, dok japanska novinska agencija Kjodo izveštava da je još hiljadu tela pronađeno na drugoj teško pogođenoj lokaciji, u oblasti Mijagi.

Takođe danas, posle snažnog naknadnog potresa, funkcioneri u gradu Sendai proglasili su uzbunu zbog opasnosti od novog cunamija i naredili stanovnicima da pređu u viša područja. Kasnije se pokazalo da je uzbuna bila nepotrebna, ali je to još više uznemirilo ionako uplašeno stanovništvo.

Stanovnici Tokija danas su se vratili u kancelarije i prodavnice, hvatajući se u koštac sa povremenim nestancima struje i teškoćama u javnom transportu. Strahovanja da će industrijska proizvodnja biti poremećena doprinela su padu najvažnijeg indeksa vrednosti akcija na najniži nivo od novembra.

U velikom delovima severozapada zemlje uopšte nema struje, a desetine hiljada beskućnika već treću noć provode na temperaturi blizu nule, bez grejanja i pijaće vode. Humanitarne ekipe upinju se da im dostave hranu i vodu, ali je do mnogih ugruženih područja veoma teško dopreti.

Dva američka tima za traganje i spašavanje, sa 144 pripadnika i 12 pasa, tragaju zajedno sa drugim spasiocima za preživelima. Njima se pridružio i jedan 15-člani kineski tim. Novinska agencija Kjodo kaže da će japansko Ministarstvo odbrane prvi put aktivirati rezerviste da pomognu u tim operacijama.

Zemljotres jačine 8,9 stepeni, koji je u petak pogodio Japan, bio je najsnažniji ikada zabeležen u toj zemlji i peti najsnažniji od 1900. godine.

XS
SM
MD
LG