Linkovi

Kritike japanskom premijeru


Premijer Japana izložen je sve glasnijim kritikama iz redova opozicije ali i njegove stranke
Premijer Japana izložen je sve glasnijim kritikama iz redova opozicije ali i njegove stranke

Visoke opozicione ličnosti i zakonodavaci vladajuće stranke sve su nezadovoljniji odgovorom japanskog premijera Naota Kana na nuklearnu krizu u zemlji zbog čega su i pozivi da podnese ostavku sve glasniji.

Lider japanske vodeće opozicione Liberalno demokratske stranke Sadakazu Tanigaki izjavio je da je vreme da Kan odluči da li da podnese ostavku zbog, kako je Tanigaki rekao, lošeg rukovanja operacijama za pružanje pomoći. On je naglasio da bi ostanak sadašnjeg rukovodstva na vlasti "bio izuzetno nesrećna okolnost“ za japanski narod.

Kanovi kritičari su se u početku uzdržavali od napada na njegov odgovor na krizu nastalu posle snažnog zemljotresa jačine 9 stepeni Rihterove skale i cunamija koji je 11. marta pogodio pacifičku obalu japanskog ostrva Honšu i teško oštetio nuklearnu elektranu Fukušima. Od tada, Kan je apelovao na međustranačku saradnju, kako bi se pomoglo zemlji da se oporavi od najteže posleratne katastrofe.

Kana su danas pozvali da podnese ostavku i iz njegove vladajuće Demokratske stranke Japana. Predsednik gornjeg doma parlamenta Takeo Nišioka rekao je da Kan mora da podnese ostavku zbog propusta da ispravno rukovodi situacijom posle trostruke katastrofe. Dan ranije, premijerov stranački rival Ičiro Ozava, kritikovao je način na koji se Kan nosio sa krizom.

XS
SM
MD
LG