Linkovi

Novi zemljotres u Japanu


Gradjani još uvek smešteni u skloništima još od potresa 11. marta, dok je Japan danas pogodio novi snažni zemljotres
Gradjani još uvek smešteni u skloništima još od potresa 11. marta, dok je Japan danas pogodio novi snažni zemljotres

Japanski funkcioneri izdali su upozorenje na cunami i evakuisali oštećenu nuklearnu elektranu, pošto je snažan zemljotres ponovo pogodio severoistočnu obalu Japana.

Američka geološka uprava najpre je izvestila da je zemljotres bio jačine 7,1 stepen, odnosno iste snage kao potres smirivanja tla koji se desio u četvrtak, ali je kasnije ocena smanjena na 6,6 stepeni. Upozorenje na cunami, izdato za istu oblast koju je 11. marta pogodio katastrofalni plimski talas, povučeno je posle manje od jednog sata.

Funkcioneri japanske agencije za nuklearnu bezbednost saopštili su da su radnici privremeno evakuisani iz nuklearne elektrane Fukušima, iz koje od zemljotresa i cunamija 11. marta curi radijacija. Funkcioneri su saopštili da je dovod struje u tri reaktora bio prekinut, što je poremetilo upumpavanje vode za hlađenje reaktorskih jezgra, ali je snabdevanje obnovljeno posle manje od jednog sata. Zvaničnici kažu da nije izmerena nikakva promena u nivou radijacije.

Najnoviji potres smirivanja tla dogodio se tačno mesec dana posle zemljotresa magnitude 9 stepeni, koji je izazvao cunami u čijem su razornom udaru nestali čitavi gradovi i sela duž severoistočne obale. Širom Japana građani su danas na trenutak zaustavili sve aktivnosti i predali se molitvi tačno u 14 sati i 46 minuta po lokalnom vremenu, kada se dogodio zemljotres 11. marta.

Do sada je pronađeno više od 13 hiljada tela poginulih dok je više od 14 hiljada još uvek na spiskovima nestalih. Veruje se da je većina njih još pod ruševinama ili ih je odvuklo more.

Takođe danas, vlasti u Japanu objavile su da će zona evakuacije oko nuklearne elektrane Fukušima biti proširena na poluprečnik od 20 kilometara.

XS
SM
MD
LG