Linkovi

Novi rizik od eksplozije u Fukušimi


Operateri u nuklearki Fukušima
Operateri u nuklearki Fukušima

Radnici u oštećenoj japanske nuklearki Fukušima upumpavaju azot u jedan od njenih reaktora u nastojanju da spreče eksploziju uzrokovanu opasnim pregrejavanjem gorivnih šipki.

Do današnje krize u nuklearki Fukušima došlo je pošto su tehničari konačno zaustavili curenje visoko radioaktivne vode koja je dramatično povećala količinu radijacije u okeanu. Glavni sekretar Japanske vlade, Jukio Edano, rekao je da ekipe rade na tome da se pukotina iz koje ističe voda trajno zatvori.

“Dobili smo izveštaje da je zaustavljeno isticanje vode iz reaktora broj 2. Ali još uvek traju provere kako bi se utvrdilo da je curenje potpuno prestalo, kao i da li postoje druge pukotine u reaktoru. Dakle, još ne mogu da saopštim ovu vest sa potpunim olakšanjem.”

U međuvremenu, i prodavci i kupci na čuvenoj ribljoj pijaci Cukiji u Tokiju, izrazili su zabrinutost zbog posledica koje trpi riblja industrija zbog nuklearne krize. Jedan trgovac ribom kaže da bi kompanija za elektrodistribuciju trebalo da preuzme odgovornost.

“Ja sam žrtva, baš kao i potrošači. Da sam ja počeo da ispuštam zagađenu vodu u more, sigurno bi me uhapsili i oduzeli mi dozvolu za rad. Ali velike kompanije kao što je TEPCO to mogu da rade.”

Pored opreznosti, međutim, nisu baš svi preterano zabrinuti.

“Brine me to što mala deca jedu ribu, ali nisam zabrinuta za sebe. Ja sam već stara.”


Predstavnici kompanije “Ešmor konkrit kontraktors” (“Ashmore Concrete Contractors Inc.”) iz Sjedinjenih Država, koja je vlasnik jedne od najvećih pumpi betona na svetu, kažu da će pumpa biti poslata u Japan u subotu, što bi trebalo da pomogne području razorenom zemljotresom i cunamijem.

XS
SM
MD
LG