Linkovi

Izlivanje radioaktivne vode u Japanu


Japanska nuklearna elektrana Fukušima Daiči

Japan je danas upozorio da bi zaustavljanje izlivanja radiokativne vode u okean iz oštećene nuklearne elektrane severno od Tokija, moglo da potraje mesecima.

Nekoliko ključnih funkcionera je to izjavilo dan pošto su radnici u elektrani Fukušima-Daiči pronašli pukotinu veličine dvadesetak centimetara u betonskoj jami za održavanje pogona, kroz koju visoko radioaktivna voda po svemu sudeći otiče u okean. Isticanje nije zaustavljeno posle jučerašnjeg izlivanja betona u jamu, što je primoralo radnike da pokušaju da uspore ili zaustave izlivanje pomoću polimera.

Stručnjaci kažu da tečna plastika koja se danas popodne ubrizgava u jamu, treba da poveća zapreminu za 50 putai zatvori otvor. Ipak, portparol tokijske Elektrodistribucije je saopštio da ni nekoliko sati kasnije nisu primećene promene nivoa radiokativnosti priobalne vode.

Radnici već tri nedelje upumpavaju velike količine morske vode u reaktore, pokušavajući da ohlade pregrejane reaktore i spreče opasno topljenje visoko radioaktivnih šipki goriva.

XS
SM
MD
LG