Linkovi

Visok nivo radijacije na 40 km od Fukušime


Visok nivo radijacije na 40 km od Fukušime
Visok nivo radijacije na 40 km od Fukušime

Medjunarodna agencija za atomsku energiju saopštila je da je nivo radijacije u jednom selu daleko izvan zone evakuacije oko nuklearne elektrane Fukušima u Japanu – dvostruko veći od nivoa koji se smatra bezbednim za stanovništvo.

Radijacija je otkrivena 40 kilometara severozapadno od Fukušime, a zona evakuacije pokriva prostor u krugu od 20 kilometara oko postrojenja. Organizacija za zaštitu životne sredine Grinpis pozvala je japanske lidere da prošire zonu evakuacije sa 20 na 30 kilometara.

U medjuvremenu, japanska Agencija za nuklearnu bezbednost saopštila je da je u okeanu blizu oštećene nuklearne elektrane Fukušima otkriven radioaktivni jod tri hiljade puta veći od dozvoljenog nivoa.

Zvaničnici kažu da je uzorak vode, sa do sada rekordnim nivoom radioaktivnog joda, prikupljen na oko 300 metara od elektrane Fukušima, iz koje se oslobadja radijacija od kada su sistemi za hladjenje oštećeni u zemljotresu i cunamiju 11. marta.

"Kao što sam rekao ranije, a potvrdili smo sa Japanskom komisijom za atomsku energiju, područje u krugu od 20 kilometara oko nuklearnog reaktora Fukušima Daiči je evakuisano, i tamo nema ribolova. Zato je malo verovatno da će stanovništvo u blizini biti pogodjeno zbog radijacije u vodi”, izjavio je Hidehiko Nišijama, zamenik direktora japanske agencije za nuklearnu i industrijsku bezbednost.

Više od 27.500 ljudi je poginulo ili nestalo u prirodnim katastrofama i nuklearnoj krizi koja je zadesila Japan. Predstavnici nuklearnih agencija kažu da intenzivno nastoje da otkriju šta je tačno izazvalo skok nivoa radiaktivnog joda u uzorku vode koji je juče prikupljen, a koji je 3,355 puta veći od dozvoljene granice. Oni kažu da je otkriće razlog za zabrinutost, iako ne predstavlja neposrednu opasnost po zdravlje ljudi.

Operater nuklarnog postrojenja, Elektrodistribucija Tokija – TEPCO - saopštila je da je predsednik kompanije Masataka Šimizu primljen u bolnicu zbog visokog krvnog pritiska.

"Predsednik Šimizu se razboleo i sinoć je primljen u bolnicu, tako da vam se obraćam kao njegov zamenik. Želim da se izvinim zbog činjenice da nismo održali nijednu konferenciju za novinare od njegove poslednje, 13. marta”, izjavio je Cunehisa Kacumata, predsedavajući TEPCO-a.

Japanski premijer Naoto Kan juče je rekao parlamentu da kompanija TEPCO nije obavila potrebne pripreme za cunami koji je onesposobio ključne sisteme za hladjenje u nuklearki Fukušima. Kako se procenjuje, plimni talas bio je visok 12 metara, dvostruko viši nego što je njen bedem mogao da izdrži.

XS
SM
MD
LG