Linkovi

Japan: Panika zbog greške u merenju


Radnici u nuklearnoj elektrani Fukušima Daići
Radnici u nuklearnoj elektrani Fukušima Daići

U pogledu oštećene nuklearne elektrane na severoistoku Japana, danas je vladala konfuzija, jer su radnici evakuisani iz reaktora pošto je u vodi koja se sakupila u kućištu turbine izmeren opasno visok nivo radijacije.

Portparol elektrane Fukušima-Daiči je najpre saopštio novinarima da se radijacija povećala 10 miliona puta u odnosu na normalni nivo, što je nateralo radnike da pobegnu iz pogona. Vlasti su kasnije objasnile da saopšteni rezultati nisu tačni i da se vrše nova merenja. Nadležni su saopštili i da je izmeren povećan nivo radiokativnog joda u vodi Pacifičkog okeana, na daljini od 300 metara od elektrane.

Agencija za nuklearnu bezbednost je saopštila da pola litra vode sadrži količinu radijacije kojoj osoba može da bude izložena bez posledica godinu dana. Međutim, nadležni iz agencije su objasnili da će okean brzo da razredi najveće zagađenje i da nema neposredne opasnosti za život u moru ili bezbednost morske hrane. Zagađena morska voda je najnoviji znak da se radijacija iz elektrane širi. Povećan nivo radioakativnih materija je tokom proteklih dana izmeren u vodovodu u Tokiju i na okolnim područjima.

Radijacija je utvrđena u povrću i mleku sa farmi oko Fukušime, što je nateralno neke zemlje da zabrane uvoz hrane iz tog regiona. U toku je dreniranje bazena radioaktivne vode koji su se zadržali u reaktorskim objektima, pošto su dva radnika smeštena u bolnicu sa radioaktivnim opekotinama od zagađene vode. Nadležni u elektrani kažu da i dalje ne znaju izvor radioaktivnosti u vodi. Glavni sekretar Japanske vlade, Jukio Edano, danas je izjavio da radioaktivna voda „gotovo sigurno“ curi iz jezgra reaktora.

XS
SM
MD
LG