Linkovi

Inženjeri osposobljavaju nuklearke


Oštećena nuklearna elektrana

Japanski mediji izveštavaju da se japanski inženjeri na severu Japana pripremaju da večeras povežu dva teško oštećena rekatora sa električnom energijom, dok je broj žrtava katastrofalnog zemljotresa i cunamija premašio 20 hiljada.

Japanska televizija je prenela da radnici tokijske Kompanije za električnu energiju ispituju opremu u reaktorima Jedan i Dva nuklearne elektrane Fukušima-Daiči, da bi proverili ispravnost elemenata. U izveštaju se navodi da inženjeri planiraju da do kraja dana dovedu električnu energiju do oštećenog kontrolnog centra, da bi omogućili hlađenje opasno pregrejanih šipki potrošenog goriva.

Kompanija TEPCO je saopštila da će zahvaljujući obnovi dovoda električne energije moći da počne da prikuplja podatke o oštećenju reaktora. Kompanija je takođe saopštila da razmatra mogućnost sprovođenja kablova oko zagađenog područja do reaktora Tri i Četiri.

Problemi su se pojavili u svih šest reaktora nuklearne elektrane i glavni sekretar vlade Jukio Edano, zaopštio je da će pogon biti zatvoren, jer je pretrpeo prevelika oštećenja da bi mogao da se popravi.

U međuvremenu, japanska policija je saopštila da je ukupan broj poginulih i nestalih u katastrofalnim nesrećama 11. marta, večeras dostigao gotovo 21 hiljadu. Policija kaže da ta procena obuhvata u pretpostavku da je u okrugu Mijagi, jednom od najteže pogođenih, stradalo gotovo 15 hiljada ljudi.

XS
SM
MD
LG